У недељу, 18. марта 2018. године, четврте седмице Часног поста у цркви Светог Саве у Торонту, служено је великопосно вечерње богослужење. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа канадског господина Митрофана богослужењем је началствовао протојереј-ставрофор Љубомир Рајић, парох из Мисисаге, уз саслужење протојереја-ставрофора Милојка Димитрића, пароха из Оквила и јереја Јована Марјанца, старешине храма у Мисисаги. Јектеније је произносио епархијски ћакон Александар Митровић.

За певницом су појали Преосвећени епископ Г. Митрофан и јереј Владимир Вранић, парох при храму у Торонту. Протојереј-ставрофор Првослав Пурић из Мисисаге, је произнео запажену беседу. Хор цркве Свих Срба светитеља из Мисисаге је богонадахнуто одговарао на богослужењу.

Након свеог богослужења старешина храма прота Милован Средојевић се захвалио присутнима и позвао да најпре у горњој сали присуствују изложби слика из живота царске мученичке породице Романов, а затим у доњој сали присуствујмо заједничкој посној вечери.

Изложбу је отворио Преосвећени епископ Г. Митрофан, истичући да је царска породица Романов света јер је са љубављу предводила руски народ на путу према Богу, и да после мученичке смрти од стране безбожних злочинаца благосиља свеправославни народ и данас.

 

Велики број верника је присуствовао богослужењи, са пажњом погледао изложбу а затим присуствовао трпези хришћанске љубави. Међу присутнима су посебно запажени: генерални конзул Републике Србије господин Василије Петковић и неколико чланова дипломатског кора, угледни српски привредници и добротвори као и представници средстава јавног информисања. Наша отаџбина је имала представницу у лику игуманије манастира Прерадовац, мати Текле, која ових дана у овом делу Канаде прикупља помоћ за обнову манастира и конака.

Све присутне је вечером послужило домаће Коло српских сестара “Жене Мироносице” које су претходних месеци, у току обнове сале радиле у тешким условима, показујући оданост својој вери и цркви.

Преосвећени епископ Г. Митрофан, који је надгледао и пратио радове реновирања поплављене сале, је поново узео реч и посебно истакао вредни рад и пожртвовање господина Жарка Брестовца који је са својом компанијом најпре створио услове да овај дом и храм буду заштићени од непогода а затим све украсио и украшава да буде на понос свих нас. Епскоп је заблагодарио и Колу српских сестара као и свима који дају допринос за обнову овог храма „Свети Сава“ коју називамо Мајком Цркава на овим просторима.

Протојереј-ставрофор Милован Р. Средојевић

Архива

X