Хор „Кир Стефан Србин”

 

Оснивање хора „Кир Стефан Србин” www.kirstefansrbin.ca ) при цркви Светог Саве  у Торонту је подухват остварен 19. маја 2000. године од стране четири неимара: оца Василија Томића, Јасмине Вучуровић, диригента, пијанисте, мецо-сопрана и педагога, и Милана и Наде Димитријевић, искусних хорских певача.

Када је прва проба окупиула осам чланова хора, у дому брачног пара Димитријевић, под диригентским руководством Јасмине Вучуровић, и када су прве хармоније православне духовне музике одбрујале у душама певача, нико тада није размишљао о дефиницији мисије новооснованог хора. Једино што је у том тренутку било важно је благост и лепота српске православне музике коју су, укорењену дубоко у њиховим душама, чланови новог хора тада створили.

Почетак рада хора је окупио чланове који су пре доласка у Канаду били чланови наших познатих хорова, који су стицали искуства на светским такмичењима и певали на најчувенијим светским сценама, али исто тако и чланове који нису имали прилике да стекну таква искуства. Знања и искуства стечена у хоровима „Обилић” („Бранко Крсмановић”), РТБ-а, „Прво београдско певачко друштво” из Београда, „Светозар Марковић” из Новог Сада, „Слободан Принцип Сељо” из Сарајева, „Омладински хор” из Зенице, на подијуму Карнеги Хола y Њујорку, или на сцени светског фестивала у Ланголену, несебично се преносе на нове и млађе чланове.

Име хора симболизује сам почетак српског музичког стваралаштва, јер је Кир Стефан Србин први српски средњовековни композитор за кога до сада знамо. Једна од највећих драгоцености у постојећој писаној документацији Кир Стефана Србина је и црквена песма „Ниња сили небесније” коју, шест векова касније, хор изводи од свог првог јавног наступа 27. јануара 2001. године на Светосавској прослави у цркви Светог Саве.  

Основна мисија хора је постала сасвим јасна и њу можда најбоље изражава посланица апостола Павла Колошанима (3, 16) која каже: „Ријеч Христова нека обитава у вама богато, у свакој мудрости учите и уразумљујте себе: псалмима и славопојима и пјесмама духовним, у благодати пјевајући Господу у срцима својим.” Зато славећи Бога, хор учествује на службама у цркви Светог Саве у Торонту, од Васкрса 2001. године певајући Божанствене Литургије светог Јована Златоустог и светог Василија Великог, Вечерње и Великопосно вечерње и учествује у обредима венчања.

Репертоар хора се временом проширује са дела Стевана Стојановића Мокрањца и на дела других композитора православне музике, као што су Рахмањинов, Строкин, Дворецки, Пашћан, Чесноков, Кедров, Манојловић итд. Хор такође учествује у службама у манастиру Светог Преображења у Милтону, а наступао је у Торонту, Милтону, Отави, Киченеру, Нијагари, Витбију и Хамилтону у Канади, у Чикагу, Бостону, Портланду и Њујорку у САД, Лондону, Стокхолму и Београду у Европи и у Акри, Назарету, Јерусалиму и Тел Авиву у Светој Земљи – Израелу, испуњавајући своју мисију амбасадора српске културе. На „Видовданском сабору хорова“, у Београду, 2003. године, хор „Кир Стефан Србин“ успешно је репрезентовао целокупну северно-америчку српску емиграцију.

Хор „Кир Стефан Србин” је почаствован да са благословом Његовог Преосвештенства Епископа канадског Господина Г. Георгија, 2011. године буде прихваћен и озваничен као Хор Српске православне Епархије канадске.

Хор „Кир Стефан Србин“ је одлучио да за своју славу прихвати 10. мај, дан када су 1594. године у Београду, на Врачару, спаљене мошти Светог Саве.

О Диригенту

Јасмина Вучуровић, уметнички руководилац и диригент хора „Кир Стефан Србин” од његовог оснивања има две магистарске дипломе, једну као концертни пијаниста, са Универзитета уметности у Београду, а другу као диригент са Универзитета у Торонту у класи маестра Рафи Арменијана. Радила је као асистент на Факултету музичких уметности у Београду. Као пијаниста или диригент наступала је у Канади и САД, као и у Енглеској, Шведској, Словенији, Хрватској и Србији у Европи и у Светој Земљи – Израелу.

У Канади Јасмина Вучуровић је радила као корепетитор у Canadian Opera Company Ensemble Studio и десет година (1998-2008) сарађивала са Opera Atelier. Као активни камерни музичар Јасмина Вучуровић је наступала са многим признатим канадским певачима и инструменталистима

 

 

X