Фолклорно друштво “Стражилово”

 

Уоквиру црквено-школске општине Свети Сава делује Стражилово које уз игру и песму из наших крајева окупља децу, младе људе и старије чланове наше црквене заједнице. Група за младе и одралсе вредно вежбају сваке седмице.

Историјат

Првобитно Стражилово је организовано 60-тих година како би омогућило младим људима да се друже уз песму и игру из наших крајева.

Садашње Стражилово је са 23 дјеце, 16. септембра 1997. године у нашој црквици на Риверу, на иницијативу Бранкице Радуновић и Биљане Злојутро, а уз подршку и благослов Оца Василија, кренуло је “Стражилово” нову исту причу у другчијем времену, са другчијом генерацијом од оне која је почела педесетих година – али са истим циљем.

Желимо да кроз разне садржаје и активности “Стражилова” наша дјеца стичу ослонац за свој живот у Канади, препознавајући манастир Хиландар, манастир Студеницу, икону “Бијелог Анђела”, Петра II Петровића Његоша и Милоша Црњанског, као дио сопствене културе, традиције и историје, једноставно, да имају високу свијест о духовном и историјском бићу сопственог народа.

 

Народне игре за децу и младе

Уколико желите Вашој деци да подарите здраво и лепо дружење Стражилово је право место за то. Уз игру и пресму из наших крајева даце уче да деле живот са својим пријатељима и кроз разна путовања по Канади и Америци упознају своје вршњаке.

Пробе Стражилова за децу се одржавају сваким понедељком од септембра до јула током године. Распоред проба је следећи:

  • 18:00 – 19:30 Најмлађа деца (ураст до 11 година)
  • 19:30 – 21:00 Старија деца (узраст преко 11 година)

Са децом ради Бата Марчетић као учитељ и кореограф.

Уколико желите да се Ваше дете укључи у рад Стражилова доћите на неку од наших проба или се пријавите овде.

Народне игре за Одрасле

У оквиру Стражилова постоје и народне игре за одрасле. Пробе за одрасле се одржавају сваког петка од 19:30 – 21:30.
Учитељ народних игара за одрасле је Драган Јеремић. Уколико желите да нам се продружите дођи те на неку од наших проба или се пријавите овде.

Народне игре за Одрасле

 

Управни Одбор Стражилова

Рад Стражилова води одбор у следећем саставу:
Љиља Радевски – домаћин
Тања Митровић
Весна Будимировић

 

Уколико желите да се упишете у Стражилово попуните и поднесите овај образац:


X