Коло српских сестара

У цркви Светог Саве од свог оснивања 12. октобра 1941. године, па до 2. децембра 2002. године, радило је Коло српских сестара „Краљица Александра“.

Средином осамдесетих, на западном делу Црквене општине, у Мисисаги, након што је купљено имање и зграда – Српски црквени центар – било је оспособљено још једно богослужбено место – Капела Српског центра. Скоро двадесет година Коло српских сестара „Краљица Александра“ својим вредним рукама опслуживало је оба храма и црквене сале. Међутим, захтеви све бројније колоније су се временом ширили и Коло српских сестара „Краљица Александра“ све теже је удовољавало овим захтевима.

На својој годишњој скупштини одржаној 2. децембра 2002. године, сестре Кола сестара једногласно су одлучиле да сву своју активност пренесу у новосаграђени храм Сабора српских светитеља и Српски црквени центар у Мисисаги, а свештеници цркве Светог Саве у Торонту замољени су да, за потребе своје цркве, оснују ново Коло српских сестара са новим именом и сестринском славом.

Тако је и учињено. Након обављених припрема, оснивачка скупштина је одржана 2. марта 2003. године у сали цркве Светог Саве. Позиву своје Цркве одазвао се довољан број Српкиња – преко педесет. Оне које су, због својих обавеза, биле спречене да лично присуствују, благовремено су се изјасниле да се на њих рачуна.

На скупштини је одато признање великом труду и немерљивом доприносу Кола српских сестара „Краљице Александре“. Потом су се окупљене сестре сложиле да као свој узор узму свете жене мироносице, и да именом ових светитељки означе своје Коло и своју славу, која увек пада у трећу недељу по Васкрсу.

Веома брзо изабран је управни одбор Кола. За одговорни посао координисања радом Кола самоиницијативно се прихватила сестра Љиљана Марковић, фармацеутски стручњак. Потпредседница је била Душанка Митић, секретарица Тања Аничић, благајница Татјана Ђуковић, а рачуновођа Марија Дугар. Сестра Сенка Билбија, дугогодишња чланица Кола сестара „Краљице Александре“, као најискуснија међу сестрама, примила се посла председнице надзорног одбора.

Од 2023-е председница Кола српских сестара „Свете жене мироносице“ је Даринка Пејовић.

X