Хор Кир Стефан Србин

 

Хор Кир Стефан Србин ( www.kirstefansrbin.ca ) је основан тако што је залагањем оца Василија и вољом диригента Јасмине Вучуровић прва проба окупила осам чланова хора, у дому брачног пара Милана и Наде Димитријевић. Када су прве хармоније православне духовне музике одбрујале у душама певача, нико тада није размишљао о дефиницији мисије новооснованог хора. Једино што је, у том тренутку, било важно је благост и лепота српске православне музике коју су, укорењену дубоко у њиховим душама, чланови новог хора тада створили.

Почетак рада хора је окупио чланове који су, пре доласка у Канаду, били чланови наших познатих хорова, који су стицали искуства на светским такмичењима и певали на најчувенијим светским сценама али исто тако и чланове који нису имали прилике да стекну таква искуства. Знања и искуства стечена у хоровима “Обилић” (“Бранко Крсмановић”), РТБ-а, “Прво београдско певачко друштво”, из Београда, “Светозар Марковић”, из Новог Сада, “Слободан Принцип Сељо”, из Сарајева, “Омладински хор” из Зенице, на подијуму “Карнеги хола” или на сцени светског фестивала у Ланголену, несебично се преносе на нове и млађе чланове.

Име хора симболизује сам почетак српског музичког стваралаштва, јер је Кир Стефан Србин први српски средњовековни композитор за кога до сада знамо.

Скоро три године касније, основна мисија хора је сасвим јасна и њу можда најбоље изражава посланица Апостола Павла Колошанима која каже: “Ријеч Христова нека обитава у вама богато, у свакој мудрости учите и уразумљујте себе: псалмима и славопојима и пјесмама духовним, у благодати пјевајући Господу у срцима својим”. Зато, славећи Бога, хор учествује на службама у цркви Св. Саве у Торонту, од Ускрса 2001. године, певајући Божанствене Литургије Св. Јована Златоустог и Св. Василија Великог, Вечерње и Великопосно вечерње и учествује у обредима венчања.

Хор “Кир Стефан Србин” је одлучио да за своју славу прихвати 10. мај, дан када су 1594. године у Београду, на Врачару, спаљене мошти Светог Саве. Ветар који је и нас расејао по свету је, уствари, промисао Божја да својом дивном традицијом, својим црквеним певањем и свим оним што смо понели са собом, сведочимо нашу веру, да је очувамо и пренесемо на млађа покољења.