отац Владимир Андерсон (САД): Да буде воља Твоја

Данашњи психолози све више морају да се баве људима који пате од болесне воље: зависницима од наркотика, алкохоличарима, људима који се преједају и злоупотребљавају разне друге (хемијске) супстанце. Иако су то екстремни случајеви, сви ми имамо донекле раслабљену вољу. Сви се можемо поистоветити са светим Павлом када пише: „Јер добро што хоћу, не чиним, него зло што нећу, оно чиним.“ (Римљанима 7, 19) Колико често смо надахнути да чинимо добро, али немамо вољу да остваримо своје намере? Свети Григорије Ниски, у свом тумачењу Молитве Господње, пише да је „људска природа, пошто је исцрпљена злом, слаба да чини добро”. Шта је лек за то? Свети Григорије каже да је та болест наше душе проузрокована отуђењем од Божанске воље, а да би дошло до оздрављења – неопходно је да се поново сјединимо са вољом Божијом. Сам Господ наш, Велики Лекар, учи нас да се молимо: „Да буде воља Твоја…“ Да буде воља Твоја – кратка реченица, коју је лако рећи и коју увек понављамо изговарајући Молитву Господњу. Изговарајући ове речи, да ли смо потпуно свесни шта оне значе? Можда је њихов значај постао нејасан због учесталости понављања? Понекад би било искреније рећи: „Нека буде воља Твоја – докле год се подудара са мојом!“ Погледајмо на тренутак човека, који жури да не закасни на авион. Избезумљен, моли се да се раскрчи застој у саобраћају да би могао да стигне на аеродром на време. Са сваким црвеним светлом, сваким успоравањем у саобраћају, све више се моли Богу да му помогне да не пропусти лет. Најзад, после унезверене вожње, стиже на аеродром и сазнаје да му је авион управо одлетео. Нервирање, љутња. Ако тај човек и помисли на Бога, може само да каже: „Поново ми није услишио молитву.“ Тако често реагујемо када молимо Бога за нешто, па то не добијемо – бар не онако како смо желели. Свакако, није погрешно тражити нешто посебно у молитви, али такву молбу треба увек завршити са: „Нека буде воља Твоја.“ Јер само Бог зна шта је најбоље за нас. Свакако, ми то знамо „теоријски“, али на делу поступамо и реагујемо као да ми то најбоље знамо. И стога, кад нам молитве не бивају услишене, осећамо разочарање, одбаченост, незадовољство, мрзовољу. Треба да се подсетимо да је Бог љубав и да нам Он жели вечно спасење више од нас самих. И због тога нам услишава или не услишава молитве.

Што се тиче човека коме је одлетео авион – можда је Бог покушао да га научи нешто: да буде спремнији, да крене раније – што се може пренети и на његов духовни живот. Да је стигао на авион, можда би био духовно или физички рањен. Или је Бог тако уредио да, током свог вишечасовног чекања на други авион, тај човек има прилику да служи као Његов мисионар, да подели јеванђељску реч са неким утученим човеком који седи до њега у чекаоници. Тако Бог са љубављу одговара на молитву. Човек се нервира што је пропустио авион, услед кратковидости, неверја у Божију љубав и небриге за вечну радост. Само Бог види читаву слику – прошлост, садашњост и будућност, и по њој покушава да нас усмери. Из нашег ограниченог видокруга, живот често изгледа као низ неповезаних догађаја. Али, попут растављених делова слагалице, током времена се догађаји слажу и, осврнувши се за собом, можемо се само дивити њиховом изузетном распореду. Предајући себе вољи Божијој, не треба да очекујемо да ћемо видети сваки корак на путу: можда ће нам се пут учинити нелогичним. Довољно је да знамо да, ако искрено тражимо да спознамо вољу Божију и препустимо се да нас Он води, пут ће нас одвести у Царство Небеско. Чак и наша безначајна дела могу имати огромне последице, не само за нас, већ и за многе друге. Да би ове последице биле позитивне уместо негативне, морамо чинити сталан и свестан напор да приведемо нашу палу, раслабљену самовољу у сагласност са свесавршеном и савршено добром вољом Божијом. Чињеница да је Божија воља савршено добра не значи да нам се увек свиђа. Промисао нас понекад посећује и невољама: болест, изненадно сиромаштво, губитак посла, смрт ближњих. Учимо се да благодаримо на свему, јер је то воља Божија. То може бити тешко, поготово кад страдање задеси недужне особе. И овде морамо чврсто веровати да Бог зна шта је најбоље. Предавање вољи Божијој није пасиван чин. Ако искрено тражимо да спознамо вољу Божију, и деламо по њој, бићемо награђени дубоким миром, исцељењем наше воље и способношћу да се радујемо у свим околностима, искрено прослављајући Господа за све!

Колибица у пламену

Страшни бродолом преживео је само један човек. Када се освестио, видео је да су га таласи избацили на пусто острво. Грозничаво је почео да моли Бога да га спасе. Свакодневно је сатима гледао на морску пучину, очекујући да се појави помоћ. Уморивши се од тог ишчекивања, на крају је одлучио да од брвана која су пливала по води сагради себи колибицу, која ће га штитити од разних непогода и у којој ће чувати оно мало своје имовине. Једнога дана, враћајући се из уобичајене потраге за храном, он угледа своју колибицу у пламену. Чинило му се да се стубови дима подижу до неба. Најстрашније му је било то што је у пламену изгубио све што је имао. Целим његовим бићем овладали су очајање и бес. „Боже, како си ми то могао учинити?!“, узвикнуо је јецајући. Пред зору га је пробудио звук брода који се приближавао обали његовог пустог острвцета. Дошли су да га спасу. „Како сте знали да сам овде?“, упитао је измучени човек своје спасиоце. „Видели смо твоје димне сигнале“, одговорише му.

протосинђел Јован, духовник манастира Лешје – видео: Понизи се пред Богом и ђаво ће побећи од тебе (23 minute)


Hrist Читање из Светог Писма

Литургија – Зачало 29: Матеј 9, 1-8

Исцјељење одузетога. 1 И ушавши у лађу, пређе и дође у Свој град. 2 И гле, донесоше Му одузетога, који лежаше на одру. И видјевши Исус вјеру њихову, рече одузетоме: „Не бој се, чедо, опраштају ти се гријеси твоји.” 3 И гле, неки од књижевника рекоше у себи: „Овај хули на Бога.” 4 А Исус, видјевши помисли њихове, рече: „Зашто ви зло мислите у срцима својим? 5 Јер шта је лакше рећи: ’Опраштају ти се гријеси’, или рећи: ’Устани и ходи’? 6 Али да знате да власт има Син Човјечији на земљи опраштати гријехе.” Тада рече одузетоме: „Устани, узми одар свој и иди дому своме.” 7 И уставши, отиде дому своме. 8 А народ, видјевши, задиви се и прослави Бога, Који је дао такву власт људима.

Апостол – Зачало 110: Римљанима 12, 6-14

Живот хришћана у Цркви као Тијелу Христовом. 6 Имамо, пак, различите дарове по благодати која нам је дата: ако је пророштво, нека је по мјери вјере; 7 ако је служба, нека је у служењу; учитељство, нека је у учењу; 8 ако је тјешитељ, нека тјеши; који даје, нека даје искрено; који управља, нека је ревностан; који чини милостињу, нека чини радосно. 9 Љубав да не буде лицемјерна. Мрзећи зло, држите се добра. 10 У братољубљу будите једни према другима њежни; чашћу чините једни друге већим од себе. 11 У ревности не будите лијени; будите духом ватрени; Господу служите. 12 Будите у нади радосни, у невољи трпељиви, у молитви постојани. 13 Помажите Светима у потребама; будите гостољубиви. 14 Благосиљајте оне који вас гоне, благосиљајте, а не куните.
Календар Јул 11. (Јулијански) Јул 24. (Грегоријански) На данашњи дан у нашој једној, светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се: Света Великомученица Ефимија Свехвална; Света велика кнегиња руска Олга, у светом крштењу Јелена; Свети мученик Киндеј; Преподобни Никодим; Свети нови преподобномученик Никодим; Свети нови преподобномученик Нектарије (Николај); Свети свештеномученик Арсеније, патријарх Александријски; Свети мученик Мартироклије; Свети мученик Маркијан; Преподобни Лав Види ‘Пролог’ Види ‘Житија Светих’

Духовна порука светог Теофана Затворника – Мисли за сваки дан у години:

Господ опрашта грехе раслабљеноме. Требало би се радовати. Међутим, лукави ум учених књижевника говори: „Овај хули.“ Кад је следило исцељење раслабљеног, као потврда утешне истине да власт има Син Човечји опраштати грехе, народ је прослављао Господа, а о књижевницима се не говори ништа, свакако зато што су опет измишљали некаква лукава питања (Матеј9,1-8). Ум без вере је подмукао. Он кује лукаве сумње и измишља хуле на читаву област вере. Чудесима час не верује, час захтева најопипљивије чудо. Но, када му се оно и удели, обавезујући га на покорност вери, он се не стиди да се и даље удаљава изврћући или криво тумачећи чудесна дела Божија. Тако се он односи и према осведочењима истине Божије. И опитна и умна сведочанства му се износе у довољном броју. Међутим, он и њих покрива сумњом. Разгледај све његове приговоре и видећеш да је у њима једино лукавство, премда се на његовом језику оно зове умност. И невољно долазиш до закључка да су умност и лукавство једно те исто. У области вере апостол говори: „Ми ум Христов имамо.“ Чији је ум ван области вере? Лукавог. Због тога је лукавство постало његова главна одлика.


Учимо црквенословенски (словѣ́ньскъ ѩзъıкъ)

Мирослављево јеванђеље

Miroslavljevo jevanđelje

из’ѧсти (изјасти) = изјести, појести; потрошити, расути Лука 15, 30 ЦРКВЕНОСЛОВЕНСКИ: єгда жє сынъ твой сєй, изѧдый твоє имѣнїє съ любодѣйцами, прїидє, заклалъ єси ємѹ тєлца питомаго. ИЗГОВОР: јегда же син твој сеј, изјадиј твоје имјеније с љубодјејцами, прииде, заклал јеси јему телца питомаго. СРПСКИ: А када дође тај твој син, који је расуо имање твоје са блудницама, заклао си му теле угојено.
РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА ЈУН 2022. / ТРЕШЊАР 7530. Четвртак, 2. јун ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ (=СПАСОВДАН) Света Литургија – 9;00 Петак, 3. јун СВЕТИ ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА (Слава) Света Литургија – 9:00 Субота, 4. јун Света Литургија – 9:00 Недеља, 5. јун НЕДЕЉА СЕДМА – СВЕТИХ ОТАЦА 1. ВАСЕЉЕНСКОГ САБОРА Света Литургија – 10:00 Субота, 11. јун Света Литургија – 9:00 Недеља, 12. јун ПЕДЕСЕТНИЦА – ДУХОВИ – ТРОЈИЦЕ Света Литургија – 10:00 Понедељак, 13. јун ДУХОВСКИ ПОНЕДЕЉАК Света Литургија – 9:00 Уторак, 14. јун ДУХОВСКИ УТОРАК Света Литургија – 9:00 Субота, 18. јун Света Литургија – 9:00 Недеља, 19. јун НЕДЕЉА ПРВА ПО ДУХОВИМА – СВИХ СВЕТИХ Света Литургија – 10:00 Субота, 25. јун Света Литургија – 9:00 Недеља, 26. јун НЕДЕЉА ДРУГА ПО ДУХОВИМА Света Литургија – 10:00 Уторак, 28. јун ВИДОВДАН (Слава) Славски обреди пре Свете Литургије – 7:00 Света Литургија – 9:00 ЛИСТА СЛАВА: 3. јун – свети цар Константин и царица Јелена 24. јун – свети апостоли Вартоломеј и Варнава (=Вртолома) 27. јун – свети Јелисеј 28. јун – свети кнез Лазар (=Видовдан) {раније свети пророк Амос} РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА ЈУЛ 2022. / ЖЕТВАР 7530. Субота, 2. јул Света Литургија – 9;00 Недеља, 3. јул НЕДЕЉА ТРЕЋА ПО ДУХОВИМА Света Литургија – 10:00 Четвртак, 7. јул Света Литургија – 9:00 Субота, 9. јул НЕДЕЉА СЕДМА – СВЕТИХ ОТАЦА 1. ВАСЕЉЕНСКОГ САБОРА Света Литургија – 9:00 Недеља, 10. јул Света Литургија – 10:00 Уторак, 12. јул СВЕТИ АПОСТОЛИ ПЕТАР И ПАВЛЕ (Слава) Света Литургија – 9:00 Субота, 16. јул Света Литургија – 9:00 Недеља, 17. јул НЕДЕЉА ПЕТА ПО ДУХОВИМА Света Литургија – 10:00 Субота, 23. јул Света Литургија – 9:00 Недеља, 24. јул НЕДЕЉА ШЕСТА ПО ДУХОВИМА Света Литургија – 10:00 Субота, 30. јул Света Литургија – 9:00 Недеља, 31. јул НЕДЕЉА СЕДМА ПО ДУХОВИМА Света Литургија – 10:00 ЛИСТА СЛАВА: 7. јул – рођење светог Јована (=Ивањдан) 12. јул – свети апостоли Петар и Павле (=Петровдан) 21. јул – свети Прокопије (=Прокоповдан) 26. јул – свети Арханђел Гаврило 30. јул – света великомученица Марина (=Огњена Марија)

Архива

X