28. септембра, при храму Светога Саве у Торонту, одржано је добротворно вече.

Сабран у храму, верни народ је дочекао свога архипастира Преосвећеног епископа канадскoг господина др Митрофана, да би отац Јован Марјанац узео благослов да служи вечерње богослужење.

Након Вечерњег богослужења,  присутни су из цркве прешли у салу, сервирану за дочек гостију.  Чланице Кола српских сестара, на челу са председницом Душанком Рашовић су за присутне приредиле свечану трпезу.

Пред крај вечере, старешина цркве, прота Милован Средојевић, је искористио прилику да присутне информише о свему урађеном на храму и сали у протеклом делу године.

Главни подухват представља квалитетан кровни покривач (shingles) уз претходну обнову свега дотрајалог испод шиндре.

Окречена је сала добровољним радом чланова Управе и стручних мајстора из наших парохија.

Урађене су многе корекције у оквиру сале и цркве по стандардима како захтева осигурање.

Извршене су поправке у кухињи и приновљен одређени потребни инвентара

Вредни неимари врше припреме за кречење храма јер је прокишњавање учинило штету. Претходно треба заменити два округла прозора са источне и западне стране где приликом падавина продире вода.

Има још пуно посла на овом нашем старом објекту али ће остати за следећу годину:

  • клима уређаји су дотрајали и није пријатно бити у цркви и сали у току лета, 
  • горионик за свеће треба преуредити јер задржава дим у сали и цркви,      
  • на спољном зиду су потребне одређене поправке,
  • на паркингу је оштећен асфалт и треба га поправити … 

Присутни су информисани да има неизмирених дугова од прошле године: за реновирање поплављене сале као и дуга према Епархији.

Прота је забринуто констатовао да наши верници заобилазе ову цркву приликом крштења и венчања јер се наведене свете Тајне, заиста лепше и свечаније доживе у живописаним манастиру светог Преображења у Милтону или у цркви Свих Срба светитеља у Мисисаги. Време је да размишљамо о иконописању овог храма који је најстарији на овим просторима, и већ га народ назива „Мајка Црква“.

Приводећи крају своје обраћање, прота Милован је подсетио да вера народа гради, чува и украшава храмове, и да ће време показати да овај народ има вере.  

Прота Милован се на крају захвалио свим присутним приложницима и добротворима који су дошли да помогну очување своје цркве. Похвалио је вредне чланове, Иницијативни одбор и Колo српских сестара који улажу велике напоре, своје драгоцено време и материјална средстава како би овај свети храм позивао и даље љубави према Богу, вери православној као и додиру срца са отаџбином.

Затим је реч узео највећи гост; Преосвећени владика др Митрофан који се најпре захвалио Богу и Светоме Сави што имамо овај храм, који се ближи седамдесетој години постојања. Похвалио је оне који се труде да овај храм обнове и сачувају за млађе нараштаје али изнео и своја очекивања, да за четири године црква буде живописана, да у новом сјају дочека свој јубилеј. Присутни су ове речи посебно поздравили аплаузом, који представља обећање да ће – у име Господа – тако бити.

Добротвoрно вече је протекло у најбољем расположењу али потребни радови изискују прилоге и оних који се из одређених разлога нису одазвали.

протојереј-ставрофор
Милован Средојевић

blagoslov

X