Торонто: на Крстовдан одржан Молебан за заштиту СПЦ у Црној Гори
18. јануар 2020.

 

 

Данас на Крстовдан у Цркви Светог Саве у Торонту одржан је Молебан за заштиту Српске православне цркве и народа у Црној Гори чији су храмови и имовина угрожени од актуелне власти у овој држави.

Владика канадски Митрофан

Владика канадски Митрофан

После свете Литургије, у присуству већег броја верника, Владика канадски Митрофан се обратио присутнима и упитао: “У којој земљи на свету држава може да одузме светиње? Ко може да одузме Нотре-Даме у Паризу, Националну катедралу у Вашингтону или Аббеy катедралу у Лондону? А нама хоће да узму манастир Острог где хиљаде и хиљаде људи свакога дана долази не због лепоте манастира, већ због њега самог – Светог Василија. Наш је Његош, наш је Петар Цетињски, наш је и Свети Василије, па је жалосно да се овако делимо, да не дај Боже удари рођак на рођака или кум на кума. Молитва и пост су једино средство наше борбе и верујемо да ћемо сва ова искушења превазићи.”

После служења Молебана, у сали цркве је одржан и разговор са присутним народом где је професор Радомир Батуран на самом почетку истакао: “Моја најдража мисао је: ‘нађи мир у души својој и иди за њим’. Задесило нас је то што нас је задесило – ‘титоисти’ у српским земљама су врло активни. Мило Ђукановић као некрштен човек са својим Парламентом (препуним њему сличних – некрштених) кренуо је да отима наше храмове, цркве и манастире.

Надам се да ћемо се молитвом и протестима одбранити и следити пут мира, али никако не треба да сагнемо главу. Ово је гангстерски потез отимача – а ми који живимо у Канади можемо да сведочимо да ни у једној земљи на свету тако нешто није могуће. Ни у Америци, ни у Канади држава не одузима било којој цркви њену имовину и њене храмове.”

Ивана Стефановић, конзул Србије у Торонту

Ивана Стефановић, конзул Србије у Торонту

Ивана Стефановић, конзул Србије у Торонту Ивана Стефановић, конзул Србије у Торонту, такође се обатила присутнима и између осталог рекла: “Владика Митрофан и професор Батуран су представили духовну страну овог проблема, а како сам правник по струци, анализирала сам овај спорни закон, па је важно да кажем да СПЦ на простору Црне Горе постоји званично 800 година, а незванично чак и дуже. Међутим, нови закон који је ступио на снагу у Црној Гори предвиђа да у имену наше цркве више неће постојати реч ‘српска’ – па се питам: да ли заиста после 800 година треба да променимо име наше цркве?
У Црној Гори која претендује да буде чланица ЕУ имамо национализацију на делу у 21. веку што је апсолутно недопустиво јер ЕУ заправо подстиче супротно – реституцију. У исто време, у Србији се боримо да неправедно одузету имовину вратимо и да исправимо грешке режима из прошлости који је одузимао добра и од цркве и од народа непосредно после Другог светског рата. Ми сада доживљавамо страшну национализацију у свом комшилуку. Моја нада је и нада у Уставни суд Црне Горе – верујем да тамо седе правници који ће имати довољно морала, части и образа да се залажу за правду јер право без правде не иде. ”

Пише: Марина Булатовић
Фото: Буда Булатовић

 

Ову вест су објавиле следеће новинске агенције и портали:

РТС – Београд:
Торонто: на Крстовдан одржан Молебан за заштиту СПЦ у Црној Гори

Спутник Србија – Београд:
„Ко може да одузме Нотр Дам у Паризу“: Канадски владика служио молебан у Торонту

Serbian Television Chicago:
На крстовдан одржан Молебан у Торонту

Ozonpress RSS – Чачак:
ЕУ подстиче реституцију – а Црна Гора бруталну национализацију

MediaSfera – Београд:
Moleban za zaštitu SPC u Crnoj Gori u Torontu: EU podstiče restituciju – a Crna Gora brutalnu nacionalizaciju

Наши у свету – Београд:
U Torontu moleban za zaštitu SPC u Crnoj Gori: “Ko može da oduzme Notr Dam u Parizu? A nama hoće da uzmu Ostrog!

Митрополија црногорско-приморска Цетињски манастир – Цетиње:
Молебан у Торонту: Ко може да одузме Нотр Дам у Паризу

Serbian Times:
НАШИ У ТОРОНТУ: Молебан за спас СПЦ у Црној Гори одржан на Крстовдан

Ми магазин – Торонто:
Toronto: na Krstovdan održan Moleban za zaštitu SPC u Crnoj Gori

Новине – Торонто
Молебани за заштиту СПЦ у Црној Гори

Илустрована Политика – Београд:

 

Архива

X