Srpska Pravoslavna Crkva

Српска Православна Црква Светог Саве у Торонту будно и брижно прати свакодневне вести и изјаве одговорних личности Цркве, државе и медицинске струке о све већем ширењу опасне короновирусне заразе која представља опасност по здравље – а у доста случајева и по сâм живот – милионâ људи.

Црква увек, служећи Богу, служи и спасењу и сваком добру како својих верника тако и свих осталих људи, наших ближњих, а особито у ове тешке дане.

Видимо да су црква и владе у свету уједињени са једном поруком Солидарност. Ми смо свесни да порука није усмерена на појединца, нити на нашу личну веру, већ на особу која је поред нас која је више рањива од нас. Ако се од нас тражи да останемо код куће, то ниуком случају није тест за нашу веру, већ да ли мислимо о другоме. Постоје тренуци када је потребна наша присутност али сада је време када је потребна дистанца.

Наша вера је непромењена, и ово није време за суд о нечијој вери, али није ни време да се изражава лична побожност. Ово је време када морамо бити опрезни, практични, у знаку солидарности једни са другима, као што би требало да покушамо да помогнемо једни другима у покушају да се превазиђе овај заједнички изазов.

Поштујући значај и достигнућа медицине, које сматра великим Божјим даром и великим људским подвигом, она својим верницима нуди и јединствени лек бесмртности, свето Причешће, као и благодат својих светих Тајни и свог целокупног благодатног дејства.

Наша црква ће остати отворена и доступна верницима по благослову Његовог Преосвештенства Епископа канадског Др. Митрофана. Богослужења ће се служити како је планирано са максималним бројем од 50 верника којима је дозвољен улаз. Причешће ће се наставити.Тражимо за оне који похађају цркву држе социјалну дистанцу у цркви. Неће се служити кафа и колачи после службе, и тражимо да сви напусте храм након завршетка молитве и службе. Као што можемо да видимо ситуација се веома брзо мења, и ми ћемо пажљиво пратити и ако је потребно направити промне уколико добијемо нове директиве из канадске владе или наше Епархије.

Црква Светога Саве позива све вернике наше Цркве на одговорност и трезвеност у овој ситуацији и апелује на њих да не пренебрегавају упутства медицинских служби и државних органа и да не запостављају или игноришу прописане превентивне мере – једном речју, да не излажу опасности ни себе ни друге. Нема места, међутим, паници и непровереним гласинама.

Истовремено, наглашавамо да је Господ наша Нада и наш Избавитељ у свим невољама и да зато треба да умножимо усрдне молитве за оболеле, а нарочито за лекаре и остало медицинско особље, које несебично чини све што може, често излажући и себе опасности, што је такође облик богослужења и несебично служење људском роду. На нама као хришћанима и људским бићима јесте да чинимо све што до нас стоји, верујући и знајући из Светог Писма да је Богу све могуће, па и превазилажење природних закона и неприродних процеса.

Имајмо поверења у медицинско особље, а пре свега у Господа нашега, Лекара душâ и телâ наших!

 

Управа Цркве Светог Саве у Торонту

Архива

X