416-944-3297
Srpska Pravoslavna Crkva

 У најстаријој Српској православној цркви у Торонту ”Свети Сава”, коју је далеке 1953. освештао св. Владика Николај, одржан је у суботу 18. јануара 2020. Молебан подршке православним Србима у Црној Гори и свуда где су српски народ и његове светиње угрожени. 

Свету Литургију служио је преосвећени епископ канадски, др Митрофан, коме су саслуживале овдашње парохијски свештеници Торонта протојереј-ставрофор Милован Средојевић и протојереј-ставрофор Првослав Пурић, јереј Александар Митровић из Хамилтона и епархијски ђакон Душан. 

У својој беседи владика Митрофан је између осталог нагласио: ”Узалудни су сви насилнички закони и притисци безбожних владара када је Бог с нама. Молитвом и мирним протестима одбранићемо своју веру и храмове јер је Бог с нама. Бог се јави!” Из стотине грла одјекнуло је у сред Торонта: ”Ваистину се јави!” Светост светости блиставе крстовданске и богојављенске молитве прелила се на брижне очи верујућег народа који је испунио и цркву и црквену салу и молитвено вапио за правом, правдом и одлучношћу да пројављени Бог помогне обесправљеном српском народу у Црној Гори и Косову и Метохији. 

После освећења Богојављенске водице обављен је МОЛЕБАН ПОДРШКЕ ПРАВОСЛАВНИМ ВЕРНИЦИМА У ЦРНОЈ ГОРИ И СВУДА ГДЕ ЈЕ СРПСКИ НАРОД УГРОЖЕН.

После дељења нафоре прешло се у црквену салу где је уприличен разговор на тему: Шта се догађа у Црној Гори? Старешина цркве прота Милован Средојевић је дао реч нашем суграћанину др Радомир Батуран, који је добар познавалац прилика у Црној Гори. Он је истакао да су поражена насиља многих Набукодоносора од Јордана до Дунава, неће проћи нити опстати најновије насиље које се догађа у вековној српској земљи, данашњој Црној Гори. 

Конзулка у Генералном конзулату Србије, Ивана Стефановић,  објаснила је сав бесмисао Ђукановићевог ”Закона о ’не/слободи’ вероисповијести”, да би наш суграђанин Пеђа иронично додао да ”Мило може отимати цркве и манастире који су подигнути од Берлинског конгреса до 1918. у ком периоду није саграђена ни једна црква, а некмоли манастир”. У дискусији су учествовали и сестра Јелена, прота Првослав и брат Тома који су свесрдно позивали на молитвене, мирним протесте, али и на одлучну одбрану српских светиња у Црној Гори.

 

Управа Цркве Светог Саве у Торонту

Архива

Galerija – Молебан подршке православним Србима у Црној Гори

X