416-944-3297

Mитрополит Антоније (Блум):
Катихизис за будуће мајке

Човеково васпитање започиње од његовог детињства, па чак и пре тога: оно почиње од оног тренутка када се човек зачне у мајчиној утроби. Мислим да би посебно требало говорити о васпитавању родитеља и о начину на који би они постепено требало да упознају своју веру. Духовни живот човека започиње од његовог зачећа. Данас се веома често поставља питање о томе када ембрион постаје човек у пуном смислу те речи. На то ћу одговорити помало оштро, то јест другим питањем: када је започео човечији живот Сина Божијег, Који је постао Син Човечији? Да ли у оном тренутку када је Архангео благовестио Његово рођење Пресветој Дјеви, и кад му је Она одговорила: „Ево, слушкиње Господње, нека Ми буде по речи твојој“… или можда касније? Да, управо је у оном тренутку када је Мајка Божија примила у Себе Сина Божијег, Који је постао тело, започео Његов живот као човека. Исто се може рећи за свако дете: живот детета започиње од оног тренутка када је оно зачето.

Васцело његово биће, његово постојање, у потпуности је испреплетано са животом његове мајке. Све што се догађа мајци, догађа се и том ембриону, односно, детету које се постепено од њега формира. Због тога би жена, од тренутка када остане бременита (а наравно, и пре тога), морала да разуме да ће све што јој се буде догађало одиграти одлучујућу улогу и имати пресудан значај за дете које се у њој зачело. У том смислу и њена људска судбина, и њени односи с мужем и с људима који је окружују, и њена осећања радости, љубави, гнева, зависти и тако даље, морају да се одразе и на детету, јер њих двоје чине једну целину. Због тога је жена дужна да се усрдно потруди на свом духовном животу, како се ниједно грешно осећање или поступак не би пренели на тек зачето биће. Управо зато често саветујем женама: од тренутка кад сазнате да сте бремените, читајте Јеванђеље на нов начин и новим очима, очима мајке која од Христа учи како да буде кћер Бога живога и како да своје дете – већ сада, а посебно у будућности – научи да буде дете у Царству Божијем. Исто тако, саветујем им да продубе свој молитвени живот. Када говорим о молитвеном животу, не кажем да би, као додатак јутарњим или вечерњим молитвама, мати требало да чита већи број акатиста и слично, односно не говорим о молитвословљу (о изговарању молитвених речи), него о молитви у њеној суштини: о стајању пред Богом и о сусрету са Богом. За бремениту жену велики значај имају Исповест и Причешћивање Светим Тајнама. При том, наравно, не мислим на неку формално-обавезну исповест, него на исповест као постепено очишћење саме себе од свега онога што може да повреди или да оскрнави дете које се зачиње или је зачето. Сматрам да је бременита жена дужна да се често причешћује, али то не би требало да чини чисто механички, зато што је недеља или неки празник. Она је дужна да се причешћује што је могуће чешће, али уз брижљиву припрему, тако да свако њено причешћивање буде свршетак неког, макар и малог дела њеног духовног пута очишћења срца, ума и њеног прошлог живота.


Mонах Арсеније Јовановић:
За невакцинисане – шта радити ако нам прете отпуштањем са посла


Владика Николај Велимировић:
Љубав мајке – одраз љубави Христове

Свети владика Николај записао је истиниту причу о чудесном богооткривењу које је имао Индијац Сундар Синг, рођен у северном Панџабу, 1889. године. Припадао је највишој индијској касти, имао титулу принца, био син богатих родитеља, врло образован и даровит. Када су Енглези-англиканци силом наметали Индусима хришћанство, Сундар Синг је бунтовнички поцепао Библију. Трагао је, попут оца Серафима Роуза, за Истином Божијом читаве младости, не налазећи је. Једне ноћи је на коленима, у очајању, завапио Богу да му се јави, јер је готов на самоубиство. Био је то његов дубоки и искрени вапај за Богом. И Христос му се те ноћи јавио, у неизрецивој светлости и лепоти. Сундар је ујутру објавио родитељима и свету да је постао хришћанин и до краја живота проповедао Јеванђеље, дубоко потресен тим виђењем Христа. Повукао се на крају у Хималаје, оставши сам са Богом, а за њим се изгубио сваки траг. Но, оставио нам је своје драгоцене записе. Године 1921. на Хималајима је избио пожар. Док је већина покушавала да га угаси, Сундар Синг је приметио неколико људи који су посматрали гнездо пуно птића, на дрвету чије су гране гореле. Изнад гнезда, у великој невољи је летела птица-мати. Нико од људи није смео да ризикује свој живот и помогне птићима. Када је ватра дохватила гнездо, Синг је помислио да ће птица тада одлетети да би спасила свој живот. Али на његово велико изненађење, она одједном полете ка гнезду и рашири крила преко својих младунаца, да их заштити. За кратко време, сирота птица је сагорела у пепео, заједно са својим птићима. Синг је, потресен, тада рекао: „Како да се не дивим оволикој материнској  љубави?“ А колико чудеснија мора да је љубав Онога Који је створио тако несебичну љубав у Својим створењима? Исту безграничну љубав донео је са Неба Исус Христос у овај свет да би, кроз давање Свог сопственог живота, могао спасити нас, који смо умирали у својим гресима.”


Hrist

Читање из Светог Писма

Литургија
Зачало 71: Лука 13, 10-17

Исцјељење згрчене жене у суботу.

10 А учаше у једној синагоги суботом.
11 И гле, бјеше ондје жена која имађаше духа немоћи осамнаест година, и бјеше згрчена, и не могаше се никако усправити.
12 А кад је видје Исус, призва је и рече јој: „Жено, ослобођена си од немоћи своје.”
13 И стави на њу руке, и одмах се усправи, и слављаше Бога.
14 А старјешина синагоге, негодујући што је Исус исцијели у суботу, одговоривши, рече народу: „Шест је дана у које треба радити; у ове, дакле, долазите, те се лијечите, а не у дан суботни.”
15 А Господ му одговори и рече: „Лицемјере, сваки од вас не одрјешује ли у суботу својега вола или магарца од јасала и води да напоји?
16 А ову кћер Авраамову, коју свеза Сатана, ево, осамнаест година, не требаше ли одријешити од ове свезе у дан суботни?”
17 И док Он ово говораше, стиђаху се сви који Му се противљаху; а сав народ радоваше се за сва славна дјела што их Он чињаше.

 

Aпостоли
Зачало 233: Ефесцима 6, 10-17

Облачење у свеоружје Божије. Молитвени поздрави.

10 А даље, браћо моја, јачајте у Господу и у сили моћи Његове.
11 Обуците се у свеоружје Божије, да бисте се могли одржати против лукавства ђаволскога.
12 Јер не ратујемо против крви и тијела, него против поглаварства и власти и господара таме овога свијета, против духова злобе у поднебесју.
13 Зато узмите свеоружје Божије, да бисте се могли одупријети у зли дан, и одољевши свему, одржати се.
14 Стојте, дакле, „опасавши бедра своја истином”, и „обукавши се у оклоп правде”,
15 и „обувши ноге у приправност за Јеванђеље мира”;
16 а изнад свега „узмите штит вјере”, о који ћете моћи погасити све огњене стријеле нечастивога;
17 и „кацигу спасења узмите”, и мач Духа, Који је ријеч Божија.
18 И сваком молитвом и прозбом молите се у Духу у свако доба, и уз то бдите са сваком истрајношћу и мољењем за све Свете,
19 и за мене, да ми се даде ријеч кад отворим уста своја, да смјело обзнаним тајну Јеванђеља,
20 за које служим у оковима, да о њему говорим смјело, као што сам дужан говорити.
21 А да бисте и ви знали како сам ја и шта радим, све ће вам казати Тихик, љубљени брат и вјерни служитељ у Господу,
22 којега управо за то и послах к вама, да знате како смо, и да утјеши срца ваша.
23 Мир браћи и љубав са вјером од Бога Оца и Господа Исуса Христа!
24 Благодат са свима који постојано љубе Господа нашега Исуса Христа. Амин.


Календар

Новембар 13. (Јулијански)
Децембар 26. (Грегоријански)

На данашњи дан у нашој једној, светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:

Свети мученици петочисленици Евстратије, Аксентије, Евгеније, Мардарије и Орест; Свети свештеномученик Гаврило, патријарх српски; Свети мученица Лукија девица; Преподобни Герман, аљаски чудотворац и просветитељ Америке; Свети новомученик Петар Алеут; Преподобни Арсеније латрски; Преподобни Арис.

Види ‘Пролог’
Види ‘Житија Светих’


Духовна порука светог Теофана Затворника – Мисли за сваки дан у години:

 

На празник Ваведења у храм Пресвете Богородице почиње да се пева: „Христос се рађа.“ Тиме се верујући припремају за достојно сретање празника Христовог Рођења. Схвативши тај наговештај, поступај по њему. Удуби се у тајну Оваплоћења јединородног Сина Божијег; дођи до његовог узрока у предвечном савету Божијем о постанку света и човека у њему; увиди његов одблесак у стварању човека; радосно сусретни прву благовест о томе одмах после пада; разумно испитај његово постепено раскривање у пророштвима и старозаветним праобразима; разјасни себи ко и како се у Израиљу припремио за прихватање оваплоћеног Бога, под утицајем божанских васпитних установа и чинова. Затим пређи, ако хоћеш, иза граница народа Божијег, и сабери зрак светлости Божије, која сија у тами, размотривши у којој мери су изабрани од свих народа дошли до предосећаја појаве необичног Божијег промишљања о људима. То ће бити мисаона припрема. Међутим, ту је и пост. Спреми се на уздржање, исповеди се и причести Светим Христовим Тајнама. То ће бити делатна и животна припрема. Ако ти Господ, услед свега тога, да да осетиш силу Његовог доласка у телу, када дође празник ти већ нећеш празновати због туђе радости, него због своје рођене.


Владика Николај Велимировић:
Српски народ као Теодул

Шести деоПреузмите текст (ПДФ)


Учимо старословенски
(словѣ́ньскъ ѩзъıкъ) їѧѣьъѡщѥѭюѹыѿѵйє

Библијски наводи: Старословенски – Синод СПЦ

Miroslavljevo jevanđelje

Miroslavljevo jevanđelje

  • и҆зоржа́вѣти (изоржав(ј)ети) = зарђати

    Посла́нїе ї҆а́кѡвле 5, 3: Зла́то ва́ше и҆ сре́бро и҆зоржа́вѣ, и҆ ржа̀ и҆̀хъ въ послѹ́шество на ва́съ бѹ́детъ, и҆ снѣ́сть плѡ́ти ва́шѧ а҆́ки ѻ҆́гнь: є҆го́же сниска́сте въ послѣ҄днїѧ дни҄.

    ИЗГОВОР: Злато ваше и сребро изоржав(ј)е, и ржа их в послушество на вас будет, и снест плоти ваша аки огњ: јегоже снискасте в последнија дни.

    Јаковљева 5, 3: Злато ваше и сребро зарђа, и рђа њихова биће свједочанство против вас, и изјешће тијела ваша, као огањ. Нагомиласте благо у посљедње дане.

 

Архива

X