УСКЛИКНИМО С’ ЉУБАВЉУ СВЕТИТЕЉУ САВИ!

 

Sveti Sava У недељу 26. Јануара, света Литургија је била посебно свечана јер су млади у највећој мери испунили овај храм посвећен првом српском архиепископу и просветитељу Светом Сави.

Хор  „Кир Стефан“ је појао веома надахнуто, да би служашчи протојереј-ставрофор Првослав Пурић  у дивној беседи подсетио да смо деца Светог Саве који нас благосиља да и наши млади спознају дело највећег из рода нашег –  да одрастају и опстану у духу светосавском.

Светосавска приредба је приређена у сали испуњеној до последњег места. Најпре је црквени хор отпевао Химну Светог Саве, праћену из стотине грла од стране присутне деце и одраслих. После благослова старешине храма, протојереј-ставрофора Милована Средојевића, деца из српске школе, предвођена својом учитељицом Александром Крстовић су приредила филм и рецитал  који осликава живот Светог Саве. Затим је фолклорна група „Стражилово“, предвођена кореографом Батом Марчетићем у оквиру две групе извела сплет српских игара.

Домаћини Храмовне Славе Владе и Славица Милошевић су припремили славско жито и славски колач у част школске славе „Свети Сава“ и поделили поклоне за младе која су учествовали у програму као и за осталу присутну децу.

Вредне чланице Кола српских сестара „Свете жене Мироносице” су послужиле славски ручак у сарадњи са домаћинима Славе.

 

Светосавско молитвено славље је пренето и на следећи дан, 27. Јануар, поводом централног дана Храмовне Славе. Свету Литургију су служили: један од надлежних свештеника  прота Милован Средојевић и гости, протојереј Милош Миловановић, пензионисани свештеник из Србије и протојереј Дејан Обрадовић, старешина храма Свих Срба Светитеља у Мисисаги.

Домаћини Храмовне Славе су припремили славско жито и славски колач и на дан Светог Саве.  Славско жито је благословио прота Милош, да би славски колач пререзао прота Дејан. 

Председница Кола српских сестара Душанка Рашовић, са својим сарадницама, потрудила се да присутнима сервира славску „трпезу љубави“.

Пријавили су се  домаћини Храмовне славе за следећу годину, Илија и Славица Симић, који су по устаљеној пракси примили четвртину славског колача од породице Милошевић.

Сви активно укључени у живот ове заједнице као браћа и сестре су допринели да и ова дводневна духовна и молитвена свечаност, при нашем светом храму, све присутне прихвати са пуно љубави. Отворена срца, окупљени при храму Светог Саве у Торонту, отварају врата светог храма, са вером да ће присутни позвати своје сроднике и пријатеље да приђу и доведу своје младе на извор православне духовности која храни, чува и брани.

Протојереј-ставрофор Милован Средојевић

 

Архива

X