Освећење обновљене сале у Торонту

Након коначног завршетка радова на обнови сале, при цркви Светог Саве у Торонту, у недељу 30 октобра текуће године уприличена је света Архијерејска литургија после које је обављено освећење сале и одржан добротворни ручак.

Његово Преосвештенство епископ канадски господин Др Митрофан је у Торонту посетио цркву Светог Саве; „Мајку Цркву“ из које се разројило неколико парохија и храмова. Наш Архипастир је у молитви споменуо парохијане који долазе у храм као и оне који се ретко или никада не појаве. Помолио се за премнуле осниваче, ктиторе, добротворе и приложнике који су пре седамдесет година основали ову српску заједницу као и они који су следећих година градили храм и „српски дом“, како су звали пратеће објекте под истим кровом са храмом. Преосвећени епископ је заблагодарио Светом Сави заштитнику храма и парохија као и свима светима који моле Бога за нас.

У току надахнуте беседе. Преосвећени владика нас је подсетио да је свети апостол Петар послушао Господа поново бацајући мреже и по благослову је задобио оно што сам није могао да оствари. Благослов послушности је потребан и данас да бисмо умножили врлине које прогоне пороке. Између осталог, наш духовни вођа нас упућује да будемо уз мајку цркву, како бисмо ка добру усмерили и своје будуће нараштаје.

На светој Литургији је милозвучно појао црквени хор „Кир Стефан“, док је за певницом појала Драгана Стошић.

После подељене нафоре Преосвећени владика Митрофан је обавио освећење реновиране сале која је била поплављена. У новоосвећеној сали је приређена трпеза љубави за око 130 особа. Старешина цркве, протојереј-ставрофон Милован Средојевић је подигао здравицу поздрављајући најпре Преосвећеног архијереја др Митрофана заблагодривши на пажњи коју очински указује православном српском народу Торонта и целе епархије, затим захвалио извођачу радова на сали господину Жарку Брестовцу као и добротворима, приложницима и свим присутним. Прота је истакао пожртвованост чланица Кола српских сестара које су припремиле ручак у сарадњи са породицама Пејић и Тешић из Кичинера као и власницима српске продавнице „Меркатор“ у Торноту. Нагласио је да вредни чланови својим примером позивају и друге да се добровољно укључе у активности ове заједнице.

Прота Милован је обавестио да хитно треба мењати кров на цркви јер дотрајали шинглс несме чекати зиму. Верни народ већ уписује своје прилоге.

Завршну реч је узео Преосвећени владика др Митрофан који је похвалио урађено, уручивши извођачу радова, господину Жарку Брестовцу, предивну икону Пресвете Богородице. Позвао је све присутне да буду постојани духовно на богослужењима и материјално чувајући „дом Божији“ јер је црва огледало нас.

протојереј-ставрофор
Милован Р. Средојевић

Архива

X