Свети Пајсије Светогорац – О исцељењу

 

Свети Пајсије СветогорацКада наша душа живи немарно и не стражећи над својим помислима, постепено ће се испунити нечистим и лукавим помислима. Услед тога, у људима почињу да се развијају психолошки проблеми који се постепено нагомилавају. Нашавшисе у оваквој ситуацији и суочавајући се са проблемом, неки људи то не увиђају и нису у стању да свој пад смирено исповеде свом духовном оцу. Уместо тога трагају за „световним“ решењем и траже савет психијатра, који им неминовно прописује лекове. Таблете неће решити проблем, али ће га привремено прикрити. То није стварно решење проблема, и када једном престану са узимањем лекова, проблем ће поново испливати на површину. Човек ће се, дакле, поново наћи у истом, тешком положају. Једино решење је да постане свестан проблема, да га исповеди духовном оцу и да затим смирено следи његов савет. У наше време људи губе контролу над својим животима и не знају шта чине. Разлог је тај што не желе да буду руковођени и уместо тога желе да живе неузнемиравано и по својој вољи, која их може довести до потпуне пропасти. Бог је човеку дао слободу и независност да би човек могао да поступа како хоће, али му је исто такодао знање и способност да схвати да није у стању да чини добро ослањајући се искључиво на самога себе. „Без Мене не можете чинити ништа“ (Јован 15, 5). „Ако, дакле, не можете да учините ни најмање, зашто се бринете за остало?” (Лука 15, 26). Човек, дакле, користи слободу и независност не узимајући у обзир своју људску слабост и због тога бива прелешћен. Уместо Божије благодати, његовим животом управља људска логика и његов ум бива помућен. То је застрашујуће. Људима зато увек саветујем следеће и захтевам да се тога придржавају:

1. да постану свесни свог проблема, односно отуђености од Бога
2. да се због тога покају
3. да смирено оду на исповест

Човек се може исцелити и спасти само путем смиреноумља, једине чудотворне терапије која ми је позната. Позитивна мисао једнака је бдењу на Светој Гори.


Свети Владика Николај – О васпитању

 

Буди свештеник своме сину. Свештеничка дужност је да револтира људе против зла – и твој дом биће храм. Не скривај од сина да и зло има у овоме свету свој висок и темељит престо, коме се милиони људи даноноћно клањају. Но, утврди га у вери да он не спада у те милионе који се злу клањају, но да је предодређен за војника добра. Од мајке зависи највише. Имај увек на уму ово троје. Прво: остави своје дете без ручка. Твоје дете треба да сазна шта значи бити гладан и треба да буде способно да овда-онда у животу своме да свој ручак гладнима. Друго: не дозволи своме детету никад да говори зло о другим људима пре него што је признало и покајало своје зло. Свет може поправљати само онај ко је у стању себе поправити. И треће: не учи своје дете себичности. Научити дете себичности значи поновити наук који му је природа дала већ у зачећу његовом. Ма колико га ти, мајко, учила несебичности, никад нећеш потпуно победити природу. Зато не престај свако јутро саветовати сина: подај, сине, од свега што имаш доста – један део твојим друговима који немају ништа. Не престај свако вече тражити рачуна од сина о његовим добрим делима од тога дана. Природа ипак боље негује своју децу неголи људи своју. Природа упућује биљке да расту једним делом у земљу, а другим ка сунцу. Људи данашњи упућују своју децу да расту само у земљу. Зато су тамни и земљани многи, премноги. Мало је деце сунца.


Hrist

Читање из Светог Писма

 

Јеванђеља
Зачало 89: Матеј 22, 1-14

 

1 И одговарајући, Исус опет им рече у причама говорећи:
2 „Царство Небеско је као човјек цар, који начини свадбу сину своме.
3 И посла слуге своје да зову званице на свадбу; и не хтједоше доћи.
4 Опет посла друге слуге говорећи: ’Кажите званицама: ’Ево сам објед свој уготовио, јунци моји и храњеници поклани су, и све је готово; дођите на свадбу.’’
5 А они, не маривши, отидоше: овај у поље своје, а онај у трговину своју;
6 а остали ухватише слуге његове, изружише их и побише.
7 И када то чу цар онај, разгњеви се, и пославши војску своју, погуби крвнике оне и град њихов запали.
8 Тада рече слугама својим: ’Свадба је готова, а званице не бјеху достојне.
9 Идите, дакле, на раскршћа, и кога год нађете, позовите на свадбу.’
10 И изишавши слуге оне на путеве, сабраше све које нађоше, и зле и добре; и напуни се свадбена дворана гостију.
11 А ушавши цар да види госте, угледа ондје човјека необучена у свадбено рухо;
12 и рече му: ’Пријатељу, како си ушао амо без свадбеног руха?’ А он оћута.
13 Тада рече цар слугама: ’Свежите му руке и ноге, па га узмите и баците у таму најкрајњу; ондје ће бити плач и шкргут зуба.
14 Јер су многи звани, али је мало изабраних.’”

 

Апостоли
Зачало 170: 2. Коринћанима 1, 21-24; 2, 1-4

 

21 А Бог је Онај Који нас утврђује с вама у Христу, и Који нас помаза,
22 Који нас и запечати, и даде залог Духа у срца наша.
23 А ја призивам Бога за свједока на своју душу, да штедећи вас, не дођох више у Коринт.
24 Не као да господаримо над вјером вашом, него смо помагачи ваше радости; јер у вјери стојите чврсто.
1 А ово одлучих у себи: да вам опет не дођем у жалости.
2 Јер ако вас ја жалостим, ко је тај који мене весели, ако не онај кога ја жалостим?
3 И ово вам баш написах да, када дођем, не будем ожалошћен од оних од којих би требало да се радујем, уздајући се у све вас, да је радост моја радост свију вас.
4 Јер од многе жалости и с болом срца написах вам са многим сузама, не да се ожалостите, него да познате преобилну љубав коју имам према вама.


Календар
Август 31. 2020 / септембар 13. (Грегоријански)

 

На данашњи дан у нашој једној, светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:

Празник Чесног Појаса Пресвете Богородице; Свети свештеномученик Кипријан, епископ Картагенски; Свети Генадије, патријарх Цариградски; Свети Јован, митрополит Кијевски; Светих седам мученица севтих девојака из Газе; Светих четири мученика из Перге Памфилијске; Свети мученик Филеорт; Свети мученик Диадох; Свети мученици Мина, Фавст, Андреј и Ираклије; Светих 360 мученика у Никодимији; Обновљење храма Пресвете Богородице у Неорију.

Види ‘Пролог’
Види ‘Житија Светих’


Mисли за сваки дан у години:
Духовна порука Светог Теофана Затворника

 

Свети Теофан Затворник

Свети Теофан Затворник

Цар начини свадбу за свога сина и посла по званице. Посла једном, па други пут. Међутим, званице не долазе због житејских брига: један је отишао у поље своје, други у трговину. Упућен је нов позив у другим сферама и брачна палата се напунила. Међу осталима, нашао се један који није био одевен у свадбено рухо. Због тога је избачен (Матеј 22, 2-14). Смисао приче је јасан. Свадба је – Царство Небеско, позив – проповед Јеванђеља, они који су одбили позив – неверујући, а без свадбеног руха – верујући, али без живота по вери. Ко којој групи људи припада, нека сам просуди. Да смо звани – јасно је. Међутим, да ли верујемо? Опет, могуће је, као под општим именом, бити и међу верујућима, а у ствари бити без вере. Један уопште не мисли о вери, те је код њега уопште и нема, а други нешто и зна о вери и из вере, и тиме је задовољан; један криво тумачи веру, а други се сасвим непријатељски односи према њој. Па ипак, сви се убрајају у Хришћане, премда код њих нема ничег хришћанског. Уколико ти верујеш, испитај да ли су са твојом вером саобразна твоја oceћaњa и дела – то јест рухо душевно – због којих те Бог види одевеним или неодевеним за свадбу. Moгyћe је чак и добро познавати веру и ревновати за њу, а у животу служити страстима, то јест одевати се у срамну одећу грехољубиве душе. Код таквих је једно на речима, а друго у срцу. На језику је: „Господе, Господе!“, а унутра: „Изговори ме.“ Размислите да ли сте у вери, и посебно, да ли сте у свадбеном руху врлина или у срамним дроњцима грехова и страсти.


Духовно созерцање:
Свети Макарије Велики

Или Макарије Мисирски (=египатски) (293-390)

III Господ, Устројитељ Спасења (49-66) + Iv Стварање Чврсте Решености За Спасење У Господу (67-112)
Преузмите текст (ПДФ)


 Учимо старословенски | словѣ́ньскъ

Библијски наводи: Старословенски – Синод СПЦ

 

Miroslavljevo jevanđelje

Miroslavljevo jevanđelje

  • вонъ (вон) = ван, напоље
  • вонь (воњ) = у њ(ега)/кога
  • вонѧ (воња) = воњ, мирис

 

Архива

X