416-944-3297

Свети Нектарије Егински Чудотворац

 

Рођен је у граду Силиврији, у Грчкој, као Анастасије Кефалас, на Покров Пресвете Богородице, Којој се читавог живота предано молио и спевао јој најлепше химне. Од раног детињства испољавао је изузетну богочежњивост, жељу за учењем и несвакидашњу трпељивост у подношењу искушења, којима је његов живот непрестано био обремењен.

Са 13 година школовао се у Цариграду, али је морао сам да зарађује за живот, радећи даноноћно тешке физичке послове у дуванџиници, добијајући од газде чешће батине него плату. Желећи да сваки посао осмисли вером, на паковања дувана је записивао светоотачке мисли, како би људима приближио лепоту Мудрости Божије. У тешкој немаштини и тузи, написао је на крају, детиње искрено, писмо Господу, молећи Га за помоћ. Господ га је услишио: писмо је доспело у руке човека који се сажалио и платио његово даље школовање. Замонашен је у манастиру Неа Мони на острву Хиос, где је 10 година био учитељ. Стекао је високо богословско образовање и постао врстан пастир и беседник.

Вредан, веома даровит и омиљен у народу због своје срдачности и љубави, брзо је напредовао у чиновима, поставши на крају Митрополит Пентапољски. Због зависти архијереја и црквеног клира, оклеветан је код Патријарха Александријског Софронија и скинут са свих патријаршијских дужности. Скрхан, одлази у Грчку, без новца, без дома, сасвим сам, живећи у потпуном сиромаштву и праћен клеветама. Са дубоким болом у души, не престаје да се моли, уздајући се у милост Божију, укрепљиван виђењима Богомајке. Годинама је био називан „лутајућим проповедником“, али је много душа обратио у веру. Напослетку добија посао директора богословије „Ризарион“ у Атини, где остаје 15 година. Успева да сачува изворно православно предање, одолевајући притисцима „европеизације“ и обескорењивања вере у младима. Уређује школску башту и ради тешке физичке послове, говорећи да су најбеднији послови највећи у Божијим очима. Светогорски старци уводе га у најдубље тајне вере Христове.

Иако целог живота мучен од завидљиваца, био је и непрестано окружен мноштвом народа, који је долазио по његову духовну помоћ и руковођење. Каткада би и даноноћно неуморно примао своја духовна чеда, остајући сам зато без сна и хране. Основао је 1906. године манастир Свете Тројице на острву Егина и постао духовни отац сестринству које се окупило око слепе игуманије Ксеније. Творио је чуда још за живота и имао више пута виђења Богомајке и Светих. Верници су га, током Литургије, виђали да лебди над тлом јер је снага његовог духа надјачавала природне законе тела. Понирао је у тајне људске душе, очима дубоким и крупним, чији је ватрени поглед отварао двери свачијег срца. Но, искушења и клевете пратили су га и овде. Напослетку се разболео од карцинома. У атинској болници Аретео, када се, након 74 године, опраштао од овога света, присутни су у његовом погледу могли назрети отварање Двери Царства Небеског и песму Ангела.

Од његове скинуте поткошуље, на очиглед свих лекара, проходао је одузет човек. Док су га преносили на Егину, његово тело је мироточило. Звонила су сва звона, опраштала се од њега читава Грчка. Сахрањен је у капели испод свог омиљеног бора, који и данас ту мирисно шири своје гране. Канонизован је 1991. године. У подножју ове цркве, подигнута му је 1994. године нова, велелепна, а у изградњи је учествовала цела Грчка. У њој су похрањене његове мошти, док се глава чува у горњој цркви. Постоји књига лекара са преко 2000 забележених исказа о његовим чудесним исцељењима. Исцељења су нашли оболели од малигних болести, парализе, болести појединих органа, функционалних поремећаја организма, психичких проблема, неплодности. Заштитник је оболелих од рака, па га Институт за онкологију и радиологију Србије слави као крсну славу. Име Нектарије има значење: напитак бесмртника.

 

Поуке Светог Патријарха Српског Павла

 

Свакодневно да човек испитује себе и свој живот, који је тога дана провео, и своја дела на тај начин да сагледа, оно што је зло да чупа из душе, тај коров који је у њој узрастао под наговором злог демона и рђавих примера и рђавих већ навика. Да на том месту усадимо врлину супротну том греху, да би на тај начин кад дође Рођење Сина Божијега ми принели Њему на дар чисте и свете душе као злато очишћено. Ако не можемо да принесемо као мудраци злато и ливан и смирну, можемо и треба да Му принесемо још драгоценије своје чисте и свете душе. Нека Господ помогне свима нама, браћо и сестре, свима нама, а да на тај начин помогнемо и својој породици, људима са којима долазимо у додир, а и своме народу у овим тешким тренуцима који нас снађоше. А највише на тај начин да помогнемо себи и учинимо нас становницима непролазног Царства Небеског, да обрадујемо и своје Свете претке који од нас очекују да будемо онакви какви су и они били у тешкоћама које су их сналазиле. Бог вас благословио и свако добро даровао!

 


Hrist

Читање из Светог Писма

 

Литургија
Зачало 39: Лука 8, 40-56

Исцјељење крвоточиве жене. Васкрсење Јаирове кћери.

40 А кад се врати Исус, срете Га народ, јер Га сви очекиваху.
41 И гле, дође човјек, по имену Јаир, и он бјеше старјешина синагоге; и павши пред ноге Исусове, мољаше Га да уђе у дом његов.
42 Јер у њега бјеше јединица кћи, око дванаест година, а умираше. А кад иђаше Исус, народ се тискао око Њега.
43 И бјеше нека жена болесна од течења крви дванаест година, која је све своје имање потрошила на љекаре, и ниједан је није могао излијечити.
44 И приступивши састраг, дотаче се скута хаљине Његове, и одмах стаде течење крви њене.
45 И рече Исус: „Ко је то што Ме се дотаче?” А када сви одрицаху, рече Петар и који бијаху с њим: „Наставниче, народ Те опколио и гура Те, а Ти говориш: ’Ко је то што Ме се дотаче?’”
46 А Исус рече: „Неко Ме се дотаче, јер Ја осјетих силу која изиђе из Мене.”
47 А кад видје жена да се није сакрила, приступи дрхтећи, и паде пред Њим, и каза Му пред свим народом зашто Га се дотаче и како одмах оздрави.
48 А Он јој рече: „Не бој се, кћери, вјера твоја спасла те је; иди у миру.”
49 Док Он још говораше, дође неко од старјешине синагоге и рече му (=Јаиру): „Умрла је кћи твоја, не труди Учитеља.”
50 А када чу Исус, одговори му (=Јаиру) говорећи: „Не бој се, само вјеруј, и биће спасена.”
51 И дошавши у кућу, не допусти никоме да уђе осим Петру и Јовану и Јакову, и дјевојчином оцу и матери.
52 И сви плакаху и јаукаху за њом. А Он рече: „Не плачите; није умрла, него спава.”
53 И подсмијеваху Му се знајући да је умрла.
54 А Он, изгнавши све, узе је за руку и зовну говорећи: „Дјевојко: ’Устани!’”
55 И поврати се дух њен, и устаде одмах; и Он заповједи да јој даду да једе.
56 И задивише се веома родитељи њени. А Он им заповједи да никоме не казују шта се догодило.
39 „Врати се дому своме и казуј шта ти учини Бог.” И отиде проповиједајући по свему граду шта му учини Исус.

 

Aпостоли
Зачало 221: Ефесцима 2, 14-22

Помирење са Богом у Тијелу Христовом, у Дому Божијем.

14 Јер Он је мир наш, Који и једне и друге састави у једно, и разруши преграду која је растављала, то јест непријатељство,
15 укинувши тијелом Својим Закон са његовим заповијестима и прописима, да оба сазда у Самоме Себи, у једнога новога Човјека, стварајући мир;
16 и да помири са Богом и једне и друге у једном Тијелу крстом, убивши непријатељство на њему.
17 И Он, дошавши, благовијести мир вама који сте далеко и онима који су близу.
18 Јер кроз Њега имамо и једни и други приступ ка Оцу у једном Духу.
19 Тако, дакле, нисте више странци ни дошљаци, него сте суграђани Светих и домаћи Божији,
20 назидани на темељу апостола и пророка, гдје је угаони Камен Сам Исус Христос,
21 на Коме сва грађевина, складно спојена, расте у храм свети у Господу,
22 у кога се и ви заједно уграђујете у обиталиште Божије у Духу.


Календар
Новембар
2. 2020
Новембар 15. (Грегоријански)

 

На данашњи дан у нашој једној, светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:

Свети мученици Онисифор и Порфирије; Преподобни Симеон Метафраст; Преподобни Јован Колов; Свети Нектарије Егински чудотворац, епископ Пентапољски; Преподобна матер Матрона; Преподобна матер Теоктиста Пароска; Преподобне матере Евстолија и Сосипатра (=Сопатра); Преподобни Јевтимије и Неофит, подвижници Дохијарски; Свети мученик Антоније; Свети мученици Христифор и Мавра; Свети мученик Александар Солунски; Свети мученици Нарсије и Артемон; Преподобни Еладије; Преподобни Онисифор Печерски.

Види ‘Пролог’
Види ‘Житија Светих’


Mисли за сваки дан у години:
Духовна порука Светог Теофана Затворника

 

Свети Теофан Затворник

Свети Теофан Затворник

Павши пред Спаситељеве ноге, Јаир је гласно пред свима молио Господа за исцељење своје кћери. И био је услишен. Ништа не рекавши, Господ је устао и пошао дому његовом. На путу ка Јаиру била је исцељена крвоточива жена, свакако, не без њене молитве, премда и није звала речима, нити падала пред ноге Господње. Она је имала само срдачну молитву вере. Господ је, пак, и њу услишио и исцелио. Ту се све извршило неприметно. Крвоточива се срцем обратила Господу; Господ је чуо вапај њеног срца и услишио молбу. И код жене и код Јаира молитва је по суштини једна, премда се и може направити разлика у степену. Такве молитве, пуне вере, наде и преданости, никада не остају без услишења. Понекад е чује: „Молим се, молим се, а молитва моја никако да се услиши.“ Потруди се, међутим, да дођеш до мере молитве којој се не отказује, и увидећеш због чега није била услишена. Уколико будеш у молитвеном положају као Јаир, или у простом, обичном, као и сви остали, слично крвоточивој, у твом срцу ће се јавити права молитва, и несумњиво доћи до Господа, приволевши га на милост. Најважније је, дакле, доћи до такве молитве. Труди се и доћи ћеш. Сва молитвена правила имају за циљ да молитвенике доведу до такве мере молитве. Сви који разумно проходе тај молитвени пут, долазе до свога циља.


Духовно созерцање:
Преподобни Ава Исаија Нитријски (отшелник)

Άγιος Ησαίας Ο Αναχωρητής (агјос Исаиас О Анахоритис)

II – Правила и Савети Монасима Почетницима + III – Изреке Аве Исаије
Преузмите текст (ПДФ)


Учимо старословенски | словѣ́ньскъ

Библијски наводи: Старословенски – Синод СПЦ

 

Miroslavljevo jevanđelje

Miroslavljevo jevanđelje

  • входъ (вход) = у + ход = улазак
  • вчєри (вчери) = у + (ју)чер = јуче
  • вчинити (вчинити) = у + чинити = поставити, одредити
  • выдати (видати) = издати, предати
  • выну (вину) = увек, једнако, непрестано
  • выпєлица (випелица) = сова

 

Архива

X