Свети Лука Војно-Јасеницки

Будите деца божија и молитве неће бити узалудне

 

Свети Лука Војно-ЈасеницкиВолите оно што је Господ рекао: „Иштите и даће вам се; тражите и наћи ћете; куцајте и отвориће вам се. Јер сваки који иште, добија; и који тражи, налази; и који куца, отвара се. Зато вам кажем: ‘Све што иштете у својој молитви, верујте да ћете примити, и биће вам.’“ На овим речима је засновано уздање ваше, и ви очекујете да се оне одмах испуне. Многи падају духом, ропћу на Бога и чак се одвраћају од Њега ако не добију брзо оно за шта моле. Да би се избегла оваква несрећа, треба схватити шта Христос обећава. Зар у световном животу увек бива да онај ко моли добије, и да онај ко тражи проналази, и да се ономе ко куца отвара? Не, чешће се дешава обрнуто. Господ обећава да сваком оном ко упорно куца на врата Његовог милосрђа неће дати земаљска добра, не оно што жели наше тело, већ велике дарове благодати Божије, дарове Светог Духа. Молити се у Име Христово, наравно, може само за оно што Му је угодно, што је свето и непорочно. Двери милосрђа Божијег отварају се само за онога ко на њих куца упорно и снажно.

Обратите пажњу на то како је упорно слепац у Јерихону молио Господа за исцељење. Он је викао, преклињао је, а апостоли су му забрањивали да виче да не би узнемиравао Господа, а Господ га је позвао да приђе и вратио му је вид. Сетите се како је упорно паганка Хананејка преклињала Исуса Христа за исцељење њене ђавоимане кћерке. Не уче ли нас ови примери томе како треба да вапијемо ка Богу кад нам је потребна Његова благодат? Истом нас је Господ учио у причи о неправедном судији. Да бисмо у свему добијали заштиту Божију и да би се испуњавале наше молбе, треба да припадамо изабраницима Божијим, треба да испунимо оно што од нас захтева апостол Јаков: „Приближите се Богу, и Он ће се приближити вама. Очистите руке, грешници, поправите срца ваша, дводушни. Трпите и тугујте и плачите: смех ваш нека се претвори у плач и радост у жалост. Понизите се пред Господом и уздићи ће вас.“

Веома је дубок узрок због којег Господ оклева да испуни наше молбе, чак и онда кад молимо за дарове Духа Светог. Разлог је што је молитва наше општење са Богом и у овом општењу се тајанствено и неприметно за нас остварује оно о чему говори апостол Јаков: „Приближите се Богу и Он ће се приближити вама.“ Свеци, чије је молбе Бог увек слушао и испуњавао, ову блискост су стварали дугогодишњим постом и молитвом. Мир Божији није брзо и лако силазио у њихова срца. Велика блудница Марија Египћанка је, кад је Бог потресао њену душу ужасом због нечистоте живота који је водила, отишла у дивљу пустињу и тамо је, у непрестаној молитви и посту, стекла потпуни мир и спокој тек поистеку 17 година. Од блуднице је постала велика светица и анђео у телу. Сви знају како је преподобни Серафим Саровски хиљаду дана и хиљаду ноћи стајао на камену, по хладноћи и врелини, под кишом и снегом. И остваривала се у срцима великих праведника невидљива тајна очишћења, њихова срца су постајала храмови Духа Светог. Не личи на упоран подвиг бурна, чак и сузна молитва људи који обично живе без Бога и обраћају Му се са молбом само онда када их изненада задеси несрећа и туга. Они умишљају да је могуће одмах добити оно за шта моле. А колико је таквих из чијих уста тече само горка, одвратна вода: прљаве псовке, клевета, речи ухођења, сплетке – помије теку из њихових уста. И истим овим нечистим устима они творе молитву, беседе са Богом. Човек прво треба да постане достојан помоћи, треба да је заслужи. Тим пре, да бисмо добили од Бога оно за шта молимо, уста треба да буду чиста, из њих не сме да истиче молитва помешана са прљавштином. Усрдно испуњавајте јеванђељске заповести да бисте били чисти, блиски Богу, да бисте били пријатељи Христови, како је Он називао Свете апостоле, да бисте били деца Божија. И тада неће бити узалудна ваша молитва, тада ће Бог испунити сваку вашу молбу, по Својој речи. Амин.

 

О исповести и покајању

 

Две госпође су кренуле Старцу Зосиму на исповест. Једна од њих се, при сваком кораку своме, кајала за грехе своје: „Господе мој, колико сам ја грешна! Учинила сам ово и ово, некога сам осудила, опрости ми, Господе…“ И срце њено и ум њен бејаху припали к ногама Господњим. „Опрости ми, Господе, и дај ми снагу да Те више овако не жалостим. Опрости, Господе!“ Кроз мисао њену прошао је сав њен живот и за све се она кајала, кајала.

Друга госпођа је спокојно корачала и размишљала: „Отићи ћу и исповедићу се Старцу, рећи ћу да сам грешна и сутра ћу се причестити, али дај да сада, док пешачим кроз град, погледам какав бих материјал купила за хаљину мојој кћери, коју боју да изаберем да би се она слагала са лицем мога детета…“ Такве и сличне мисли су опседале ум и срце ове друге госпође.

У келију оца Зосима ушле су заједно. Старец се прво обратио оној првој: „Клекни и одмах ћу ти прочитати разрешење грехова.“ „Али, баћушка, како можете? Па, још вам нисам ништа рекла.“ „Ништа није потребно да ми кажеш. Говорила си ми непрестано све твоје грехе уз пут. Кајала си се док си била на путу, а ја сам све слушао и зато ћу ти одмах прочитати разрешење грехова и дајем ти благослов да се сутра причести“ „А ти“, обратио се Старец другој госпођи, „ти иди и купи материјал за хаљину твојој кћери. Изабери боју и сашиј хаљину како си већ замислила. А када душа твоја дође у стање покајања, онда дођи да се исповедиш. Ја те сада исповедити нећу.“

 


Hrist

Читање из Светог Писма

 

Литургија
Зачало 66: Лука 12, 16-21

Прича о безумном богаташу.

16 Каза им, пак, причу говорећи: „У једнога богатог човјека роди њива.
17 И размишљаше у себи говорећи: ’Шта да чиним, јер немам у шта сабрати љетину своју?’
18 И рече: ’Ово ћу учинити: срушићу житнице своје и саградићу веће; и ондје ћу сабрати сва жита моја и добра моја;
19 и казаћу души својој: ’Душо, имаш многа добра сабрана за многе године; почивај, једи, пиј, весели се.’’
20 А Бог му рече: ’Безумниче, ове ноћи тражиће душу твоју од тебе; а оно што си припремио, чије ће бити?’
21 Тако бива ономе који себи тече благо, а не богати се Богом.”

 

Aпостоли
Зачало 229: Ефесцима 5, 8-19

Живот у хришћанским врлинама.

8 Јер некада бијасте тама, а сада сте свјетлост у Господу: владајте се као дјеца Свјетлости;
9 јер плод Духа је у свакој доброти и праведности и истини.
10 Истражујте што је угодно Господу.
11 И немојте узимати учешћа у бесплодним дјелима таме, него их још разоткривајте.
12 Јер је срамно и говорити о ономе што они тајно чине.
13 А све што се разоткрива, свјетлошћу се објелодањује; јер све што је објелодањено, излази на свјетлост.
14 Зато вели: „Устани ти који спаваш и васкрсни из мртвих”, и обасјаће те Христос.
15 Дакле, пазите добро како живите, не као немудри, него као мудри,
16 користећи вријеме, јер су дани зли.
17 Због тога не будите неразумни, него схватите шта је воља Господња.
18 И не опијајте се вином, у чему је разврат, него се испуњавајте Духом,
19 говорећи међу собом у псалмима и химнама и пјесмама духовним, пјевајући и појући Господу у срцу своме;


Календар
Новембар 23. (Јулијански)
Децембар 6. (Грегоријански)

 

На данашњи дан у нашој једној, светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:

Свети Амфилохије, епископ Иконијски; Свети Григорије, епископ Акрагантијски; Свети мученик Сисиније; Свети мученик Теодор; Свети благоверни кнез Александар Невски; Свети Митрофан, епископ Воронежски; Свети Дионисије, патријарх Цариградски; Свети отац Исхирион; Свети отац Елен; Света мученица Еропа.

Види ‘Пролог’
Види ‘Житија Светих’


Mисли за сваки дан у години:
Духовна порука Светог Теофана Затворника

 

Свети Теофан Затворник

Свети Теофан Затворник

Испричавши о богаташу који је намеравао само да једе, пије и весели се, а затим био поражен смрћу, не доживевши насладе које је очекивао, Господ је закључио: „Тако бива ономе који себи тече благо, а не богати се Богом“ (Лука 12, 21). Такав удео њих постиже. Они који се богате богозаборавом, мисле само о телесним утехама. Они, пак, који желе да избегну тај горки удео, нека се потруде да не стичу за себе, већ нека се богате само Богом. Сво богатство је од Бога. Уколико га стекнеш, посвети га Богу и проистећи ће свето богатство. Све вишкове дели са онима који имају потребу. Тако ћеш вратити Богу оно што ти је дао. Ко даје бедноме, Богу даје. Онај ко тако троши богатство, истински се богати. Богатећи се добрим делима, он се богати ради Бога, са намером да му угоди; он се богати Богом, привлачећи Његов благослов; он се богати од Бога, који вернога у маломе поставља над многим; он се богати код Бога, а не сам за себе, будући да себе не сматра господарем, него само приставом и рачуновођом, чија се сва брига састоји у томе да намири све који му долазе са потребама. Он се боји да било шта утроши на себе самог, јер сматра да би неисправно употребио имање које му је поверено.


Духовно созерцање:
Свети Марко Подвижник

Живео 120 година. Атина, Грчка. Άγιος Μάρκος Ο Ασκητής (агјос Маркос О Аскитис)

I -Посланица монаху Николају: Љубљеном чеду Николају
Преузмите текст (ПДФ)


Учимо старословенски | словѣ́ньскъ

Библијски наводи: Старословенски – Синод СПЦ

 

Miroslavljevo jevanđelje

Miroslavljevo jevanđelje

  • вѣдъ (в(ј)ед) = знање
  • вѣдати (в(ј)едати) = знати
  • вѣдѣти (в(ј)ед(ј)ети) = знати
  • вѣдєцъ (в(ј)едец) = (по)зна(ва)лац

НАПОМЕНА: в(ј)еда (=знање) је реч која се и дан данас користи код Словенаца и Словака (и других Словена); такође на санскритском језику постоје хиндуске духовне књиге које се зову „Веде“ и дословно се преводне као „Књиге знања“!
–  вѣжда (в(ј)ежда) = веђа, обрва/капак
–  вѣно (в(ј)ено) = мираз, дар, прћија
НАПОМЕНА: в(ј)ено је реч која није могла да се преведе у овогодишњем комплетном преводу „Номоканона“ Светога Саве зато што је потпуно заборављена, па је коришћен израз мираз (са којим је народ добро упознат)

 

Архива

X