Усековање Главе Светог Јована Крститеља

 

Господ је дао да онај кога је назвао “највећим међу рођенима од жене”, први осети силу Божију, први препозна Духа Светог, први зачује глас Божији и припреми Му пут проповедајући науку о покајању као једином спасоносном путу за нашу палу и огреховљену природу. Још у утроби мајке, праведне Јелисавете, заиграло је срце његово радосно при сусрету са Богородицом Маријом и у Њој оваплоћеним Богомладенцем.

Сусрети са Господом били су Јованова једина радост. Никада се није смејао, као ни Христос, видећи грехе овог света и страдања која су наилазила. Мајка га је повела у пустињу, бежећи од покоља цара Ирода, који је тада тражио Исуса. Ирод је тада убио његовог оца, свештеника Захарију. Јован је као беба од годину и по дана остао и без мајке, сам у пустињи, окружен дивљим зверима, али чуван од Анђела Божијих, до своје тридесете године. Био је први монах, први мученик, исповедник, испосник, еванђелист и проповедник. Његов сусрет са Господом био је сусрет у Духу и звао се љубав. Његов сусрет са људима звао се страдање. Пострадао је за време цара Ирода Антипе, сина старог Ирода, убице Захаријиног, опомињући га за безакоње, будући да је преотео жену свом брату Филипу. Сујетни и разобличени Ирод Антипа га је зато бацио у тамницу.

За време велике гозбе и пијанке, његова жена Иродијада намисли паклени план о погубљењу Светог Јована, и сама га презирући, исто разобличена у греху са Иродом Антипом. Њена је лепа кћи Саломија игром опчинила те ноћи цара, те је он, у заносу и пијанству, рекао да ће јој дати шта год узиште. Иродијада јој је наложила да затражи главу Светог Јована Крститеља. Иако му није било сасвим право, цар је пристао, знајући да је пред свима дао реч. Јован је посечен у тамници, а његову главу су, у том безумљу, донели пред њих на тањиру.

Још за земног живота, стигла их је све казна Божија. Саломија је у Шпанији прелазила залеђену реку Сикорис, пропала кроз лед, који јој се стегао око грла, док се копрцала, играјући ногама по води као некада пред Иродом. Оштар лед јој је одсекао главу, коју су на тањиру затим донели Иродијади.

Иродова војска била је потучена од Иродијадиног оца, кнеза Арете, који је бранио част кћери. Ирод и Иродијада умрли су у беди и понижењу, док их земља није прогутала. Јованови ученици тајно су узели његово тело ноћу и часно га сахранили, док му је главу Иродијада бацила на нечисто место.

Глава му је, кроз историју, три пута обретена, зато у црквеном календару и постоје три празника обретења главе Светог Јована Крститеља. Данас се она налази у Сирији, заточена у дамаској џамији Омајади, која је некада била православни храм. Десница Светог Јована налази се у Цетињском манастиру, као велики благослов за наш народ. Левица се чува у Сијени у Италији. Јованова десница у Цетињском манастиру испружена је кроз векове ка Господу, опомињући нас непрекидно на оне исте речи којима Му је припремао пут: „Покајте се, јер се приближи Царство Небеско.“

Постоји композиција на иконама, која се зове Деизис, што значи: мољење. Са десне стране Исуса Христа је Богородица, са леве Свети Јован Крститељ. Њихове молитве за нас су најснажније, те им се треба молити као највећим заступницима пред Господом, љубављу и жртвом коју су поднели због Њега.

Усековање главе Светог Јована Крститеља догодило се пред Пасху, али се обележава 11. Септембра, јер је тога дана освећена црква коју су, на његовом гробу у Севастији, подигли Свети цар Константин и царица Јелена. Ово је један од 15 највећих хришћанских празника. Његово страдање описали су јеванђелисти Матеј и Марко. Света Црква је одредила да се на тај дан строго пости. Не организују се весеља, вашари, ни свадбе. У Русији се служи помен настрадалим војницима. Верује се да лековито биље убрано на овај дан има нарочито целебну моћ.


Стопе

 

Један човек се увек молио Богу да га не оставља, да га увек прати на његовом животном путу. На крају живота имао је овакво виђење: видео је себе како иде пешчаном обалом океана. Окренувши се, видео је трагове својих стопа на меком песку како иду далеко уназад. То је био пут његовог протеклог живота. Поред његових трагова, налазили су се трагови још једног пара стопа. Схватио је да га је то Господ пратио у животу, као што Му се и молио. Али на неким местима пређеног пута, видео је трагове само једног пара стопа, које су се дубоко урезале у песак, као да сведоче о тежини пута у то време. Сетио се шта је тада било, када су у његовом животу били посебно тешки тренуци и када је живот био преко сваке мере мучан и тежак. Човек је са прекором рекао Господу: „Ето, видиш, Господе, у тешка времена мог живота Ти ниси ишао са мном. Видиш ли трагове само једног пара стопа – ја сам тада кроз живот ишао сам, и по томе како су се трагови дубоко урезали у земљу, видиш да ми је тада било веома тешко да идем.“ Али Господ му одговори: „Сине Мој, грешиш. Ти заиста видиш трагове само једног пара стопа из времена твог живота којих се сећаш као најтежих. Али то нису трагови твојих стопа, већ МОЈИХ. У тешка времена твог живота Ја сам те узимао на Своје руке и носио те!


Hrist

Читање из Светог Писма

 

Јеванђеља
Зачало 87: Матеј 21, 33-43

 

33 Другу причу чујте: ’Бијаше човјек домаћин, који посади виноград, и огради га плотом, и ископа у њему пивницу, и сагради кулу, и даде га виноградарима, и отиде.
34 А када се приближи вријеме бербе, посла слуге своје виноградарима да приме плодове његове.
35 И виноградари, похватавши слуге његове, једнога избише, а једнога убише, а једнога камењем засуше.
36 Опет посла друге слуге, више него прије, и учинише им тако исто.
37 А најзад посла им сина својега говорећи: ’Постидјеће се сина мојега.’
38 А виноградари, видјевши сина, рекоше међу собом: ’Ово је насљедник; ходите да га убијемо и да присвојимо насљедство његово.’
39 И ухватише га, па изведоше напоље из винограда и убише.
40 Када, дакле, дође господар винограда, шта ће учинити виноградарима оним?’”
41 Рекоше Му: „Злочинце ће злом смрћу погубити, а виноград ће дати другим виноградарима, који ће му давати плодове у своје вријеме.”
42 Рече им Исус: „Зар нисте никада читали у Писму: ’Камен Који одбацише зидари, Тај постаде Глава од угла; то би од Господа, и дивно је у очима нашим.’?
43 Зато вам кажем да ће се од вас узети Царство Божије и даће се народу који доноси плодове његове.

 

Апостоли
Зачало 166: 1. Коринћанима 16, 13-24

 

13 Бдите, стојте у вјери, мушки се држите, снажите се.
14 Све да вам бива у љубави.
15 Молим вас, пак, браћо, знате за дом Стефанинов да је првенац из Ахаје, и да себе посветише служењу Светима;
16 да се и ви покоравате таквима, и свакоме који помаже и труди се.
17 А радујем се доласку Стефанина и Фортуната и Ахајика, јер ми они попунише ваше одсуство;
18 јер умирише дух мој и ваш. Уважавајте, дакле, такве.
19 Поздрављају вас Цркве азијске. Поздрављају вас много у Господу Акила и Прискила са домаћом својом Црквом.
20 Поздрављају вас сва браћа. Поздравите се међусобно цјеливом светим.
21 Поздрав је мојом руком, Павловом.
22 Ако неко не љуби Господа Исуса Христа, нека је анатема (=проклет). Маран ата (=Господ долази).
23 Благодат Господа нашега Исуса Христа с вама.
24 Љубав моја са свима вама у Христу Исусу. Амин.


Календар
Август 24. 2020 / септембар 6. (Грегоријански)

 

На данашњи дан у нашој једној, светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:

Свети мученик Мирон; Свети мученик Патрокле; Преподобни Алимпије, иконописац Печерски; Свети преподобномученик Макарије; Преподобни Илија Калабријски; Свети мученици Стратон, Филип, Евтихијан и Кипријан; Свети мученици Павле, Јулијана Сестра и Стратоник; Свети мученици Тирс, Левкије и Коронат и дружине његове; Преподобни Еглон Отшелник; Преподобни Филип Јанковски.

Види ‘Пролог’
Види ‘Житија Светих’


Mисли за сваки дан у години:
Духовна порука Светог Теофана Затворника

 

Свети Теофан Затворник

Свети Теофан Затворник

Марија је добар део изабрала“ (Лука 10, 42).Успење Мајке Божије представља добар крај тога избора. Сам Спаситељ је при Њеном успењу у Своје руке примио њену душу. Тога су се удостојили и многи Свети. У разним облицима и степенима, исто доживљавају и сви који изабирају добар део. У тренутку избора надом се назире крај. Он се у извесном степену предосећа. Након тога, труд, борбе и самопринуђавања делимично помрачују изабрани пут. Ипак, као звезда водиља – остаје добри крај доброг дела. Он личи на ватру која у даљини светлуца путнику кога је на путу задесио мрак. Нада је подстицај снаге и поткрепљење трпљења и постојаности у започетом. Она сама јача вером. Вером се прави избор, надом се истрајава у избору, а трпљењем се долази до доброг краја.


Духовно созерцање:
Свети Макарије Велики

Или Макарије Мисирски (=египатски) (293-390)

I првобитно светло стање (1-18) + ii мрачно стање палога (19-48)
Преузмите текст (ПДФ)


 Учимо старословенски | словѣ́ньскъ

Библијски наводи: Старословенски – Синод СПЦ

 

Miroslavljevo jevanđelje

Miroslavljevo jevanđelje

  • возница (возница) = кочијаш
  • возъ (воз) = за добро/благодат Христову/јеванђелску уместо законску
  • волна1 (волна) = вал/талас
  • волна2 (волна) = вуна

 

Архива

X