Светог Саву славе српске цркве и школе као светитеља и просветитеља, и као Храмовну славу велики број манастира и храмова српског народа. Прву цркву у Торонту наш народ је посветио Светом Сави и радост је видети да се под једним кровом, далеко од отаџбине, окупе млади и стари. Тога дана видно блиста лик православне и светосавске душе. У сваком присутном се огледа захвалност, слава и молба Богу као и поглед кроз векове уз размишљање шта нас је учио, како нас данас помаже и на који пут нас усмерава Свети Сава. Ако Литургијски и културолошки битишемо кроз молитву, песму, рецитал задобијамо  радост духа која ће чинити „да будемо људи“ светосавског рода.

У храму испуњемом одраслима и децом свету Литургију су служили: гост из цркве Свих Срба светитеља отац Јован Марјанац, и надлежни свештеници протојереј-ставрофор Милован Средојевић и протојереј Дејан Обрадовић. Отац Јован је произнео поучну беседу која пронси поруку шта Свети Сава очекује од нас да би смо опстали као хришћани и светосавци. Богослужење је својим појањем украсио хор „Кир Стефан Србин“ под управом госпође Јасмине Вучуровић.

 

 У цркви је пререзан славски колач и освећено славско жито које су припремили домаћини славе Веселко и Јелена Поповић. За домаћине следеће славе јавили су се Владе и Славица Милошевић.

После подељене нафоре прешло се у салу где су деца из српске школе, предвођена професором српског језика Александром Крстовић, рецитовала светосавске песмице. 

Фолклорну групу „Стражилово“ су представили: млађа група игром из Левача, док су чланови старије групе одиграли игре из Лесковачког Поморавља. Учесници програма су били награђени аплаузом од присутних и поклон пакетима од кумова славе, породице Поповић. 

Славска трпеза је била испуњена до последњег места и сви су били послужени од стране вредних чланица Кола српских сестара.

Старешина цркве прота Средојевић се захвалио свим присутним и позвао да и даље учествују у животу цркве задобијајући спасење од Господа и благослов Светог Саве.

о Светом Сави Протојереј-ставрофор
2019. Лета Господњег Милован Средојевић
   

 

 

Архива

X