416-944-3297

Света Литургија Лазареве суботе нас, по ко зна који пут, уверава ко је Бого-човек Христос и колико љубави има према човеку да и мртве подиже.

Врбица, у оквиру које су свештеници одслужили вечерње богослужење, осветили врбове гранчице и звончиће, окупила је знатан број верника, који су са децом представили улазак Богочовека Христа у нашу заједницу и наша срца.

 

Цвети су продужиле богослужбено сећање на улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим, свечано подсећајући да све цвета где се Господ појави. Верници су гранчице врбице понели у своје домове да би и у њима одзвањалo „Осана, Благословен који долази у име Господње.“

Велики Четвртак је подарио свету Литургију у оквиру које су припремљене „честице“ којима ће се причешћивати болесни у току године.

Клепање је објавило почетак Бденија на Велики Четвртак како би сви пристуни верници молитвено и побожно саслушали дванаест јеванђеља која две хиљаде година сведоче о Христовом страдању. Природан амбијент у храму, обасјаном само молитвом и одсјајем свећа и кандила, вратио нас је много векова уназад, у сусрет Господу који је пострадао за нас.

На Велики петак ујутро су служени Царски часови, да би у току поподнева наше сестре „мироносице“ припремиле и украсиле „Христов гроб“ за постављање плаштанице.

Вечерње Великог Петка је пропраћено смерном тишином. Изношење плаштанице је био посебан моменат када је настао тајац док се чоло само појање свешетника„Тебе одјејушчагосја…“.  На крају богослужења су верници уз метаније целивали плаштаницу. После краће паузе свештеници су наставили Мало Повечерје са Каноном распећа Господњега а затим Плач пресвете Богородице.

После краће паузе служено је јутрење за Велику Суботу, певане статије, изношена плаштаница ван храма, у оквиру могућности овога објекта, да би у повратку из сале на вратима цркве свештеници држали плаштаницу испод које су се верници вратили у храм. Протојереј Дејан Обрадовић је одржао дивну проповед о страдању Христовом која је наишла на изванредан пријем код присутних.

 

Велика Субота и Благовести су привукви знатан број верника, од којих се велики број исповедио и причестио.

Устаљена је пракса да деца са веронауке као и друга која се одазову, имају час шарање васкршњих јаја. Активна чланица наше заједнице, сестра Бранка, је практично упутила заинтересовану децу у тајне шарања и бојења васкршњих јаја. На дечјим лицима се јасно огледала велика радост.

Васкршње јутрење је служено у поноћ. Поглед на присутне потврђују да се на ово богослужење у највећој мери одазивају млади. Духовну величину празника нагласило је слово светог Јована Златоустог, изнета је икона васкрсења и после отпуста свештеник је присутне поздравио: Христос Воскресе! да би се из десетине грла чуло Ваистину Воскресе!

Васкршња света Литургија је служена у препуној цркви и сали, уз појање хора „Кир Стефан“. Старешина храма протојереј-ставрофор Милован Средојевић је прочитао посланицу Његове светости српског Патријарха Иринеја и пренео поздраве свих архијереја СПЦ и међу њима нашег Преосвећеног епископа др. Митрофана. Освећена су васкршња јаја и остали уобичајени дарови а затим су свештеници поделили нафору, шарена јаја, епархијско гласило „Источник“ и парохијски Васкршњи број „Недељник“.

Света Литургија је служена и на Васкршњи Понедељак и Васкршњи Уторак.

 У петак 10-ог маја, поводом спаљивања моштију Светога Саве, хор „Кир Стефан“ је свечано прославио своју славу у оквиру које је најављен концерт за 1. јун.

Коло српских сестара је друге недеље по Васкрсењу Христовом прославило своју славу „мироносице“. Света Литургија је била изузетно посећена да би после освећења славског жита и славског колача домаћица славе Гоца Нешић позвала све присутне за славску трпезу. Била је ово једна од најорганизованијих слава у нашој заједници.

  • Ова парохија живи православним духом где вера обасјава свакога ко походи свети храм. Просвећени божанском благодаћу негују хришћанске врлине преносећи их као пелцер на своје млађе.
  • Чланови Иницијативног одбора на челу са Владом Милошевићем, са пуно љубави чине да све при овој цркви буде на славу Бога и потребе верујућег народа. Чланице Кола српских сестара, на челу са Душанком Рашевић, дочекују и испраћају, припремају славе и друге свечаности, на услузи су верницима које по завршетку богослужења послуже са посластицама и кафом. Хор „Кир Стефан често поје увеличавајући богослужења. И певница овог храма звучи благопријатно, захваљујући госпођи Марији Дугар која је уклопила гласове свих генерација.

Стога на крају изештајa о васкршњим збивањима при цркви Светога Саве у Торонту, констатујемо да су посете свим богослужењима биле задовољавајуће.

Нека је благослов Васкрслог Спаситеља, уз молитве заштитника нашег светог храма Светога Саве, са свима нама.

 

Архива

X