Календар

август 29. (Јулијански) / септембар 11. (Грегоријански) 2022.

На данашњи дан у нашој једној, светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:
Усековање главе светог Претече и Крститеља Јована; Спомен свете мученице Василије; Спомен светог оца нашег Аркадија Чудотворца, епископа Арсиноје на Кипру; Спомен свете преподобне матере наше Теодоре Солунске; Спомен светог новомученика Анастасија.

Види ‘Пролог’

Види ‘Житија Светих’


Старац Пајсије Светогорац: Лак живот и хришћанство не иду заједно

Упркос спољашњем, скромном изгледу монаха и свештенства, Црква је непресушни извор чуда. Црква од воде чини Свету Воду, од хлеба и вина Свето Причешће, од човека створеног од земље бога! Али многи људи не виде чуда. Јер када би их видели, онда не би мрзели Цркву Христову, већ би је волели и поштовали и не би говорили лоше о њој.
Хришћанима је одређено да носе тежак крст у свом животу. Тешко је рећи да верујете у Господа, а да вам је лако у овом животу. Јер, када вам је овде на земљи живот лак, онда нешто није у реду са вама, јер тада бринете за материјално богатство, а не за духовно. Када овако размишљате, далеко сте од воље Божје. Хришћански живот и лак живот не иду заједно.
Једном је дошао познати доктор овде да разговара. Са њим је дошла и његова жена, такође докторка. Обоје су били религиозни. Он се жалио да његова деца живе световно и не само да нису пратила традицију Цркве по угледу на породицу, већ су о њој говорили иронично. Хришћанима су приписивали особине заосталих, ускоумних људи, неискрених због начина живота, јер не живе по ономе што проповедају, а њихова дела нису хришћанска.
Док су били мали, родитељи су их помазивали Светим Уљем, бар једном годишње, а сада не желе да буду помазани. Доктор је био веома разочаран и није се много надао духовној регенерацији своје деце. Сматрао је да је сав његов труд и труд његове жене узалудан, јер његова деца не живе по ономе што су их учили.
Једног тренутка доктор је покрио лице рукама, као да је постиђен и рекао: „Изгледа да нам је велики новац наштетио.“ Питао сам га да ми објасни шта је мислио под тим, а он је отворено признао да су сишли са правог пута и да су купили пуно непотребних ствари. „Имамо три велике куће, једну за нас, а по једну за свако дете. Такође, две викендице, четири скупа аутомобила, јахту, велику уштеђевину, и много других ствари.“ Наставио је: „Деца су постала размажена и нас криве због свега. Такође нам говоре да смо помешали велико богатство са Хришћанством.“
Онда ме је питао шта да уради како би повратио мир и слогу у своју породицу. Рекао сам му да све да сиромасима, а да задрже једну кућу и једну викендицу и своје плате. Уплашио се, променио боју и био незадовољан одговором који сам му дао. Отишао је и никада се није вратио. Био је везан за земљу, а не за Небо. Зато су деца тражила други начин живота од оног који су им родитељи примером предлагали.
Када чујем за муку и сиромаштво, буде ми много тешко и не могу да се молим.
Не кажем да ако имате само две мајице једну дате. Ово је неубичајено и тешко за многе. Али ако желите да будете названи Хришћанима и да имате награду од Бога, зашто се борити за материјално, а не за милосрђе и добра дела? Онај који има много новца, а није дарежљив и милосрдан, прави основу на песку. Да ли сте икада видели погребну одећу са џеповима? Све остаје овде. Само добра дела иду на Небо. Знате ли зашто постоје ратови? Због новца. Зато што богати не могу да обуздају похлепу, а сиромашни нису задовољни неопходним и завиде богатима.
Ваши џепови треба увек да буду отворени да би новац могао да оде у добре и братољубиве сврхе. Брука је да џепови буду пуни новца, а да су ушивени.


Преподобни Јустин Поповић (25 минута)


Hrist

Читање из Светог Писма

Литургија – Зачало 87: Матеј 21, 33-43

Прича о двојици синова и о злим виноградарима. О угаоном Камену.
33 Другу причу чујте: ’Бијаше човјек домаћин, који посади виноград, и огради га плотом, и ископа у њему пивницу, и сагради кулу, и даде га виноградарима, и отиде.
34 А када се приближи вријеме бербе, посла слуге своје виноградарима да приме плодове његове.
35 И виноградари, похватавши слуге његове, једнога избише, а једнога убише, а једнога камењем засуше.
36 Опет посла друге слуге, више него прије, и учинише им тако исто.
37 А најзад посла им сина својега говорећи: ’Постидјеће се сина мојега.’
38 А виноградари, видјевши сина, рекоше међу собом: ’Ово је насљедник; ходите да га убијемо и да присвојимо насљедство његово.’
39 И ухватише га, па изведоше напоље из винограда и убише.
40 Када, дакле, дође господар винограда, шта ће учинити виноградарима оним?’”
41 Рекоше Му: „Злочинце ће злом смрћу погубити, а виноград ће дати другим виноградарима, који ће му давати плодове у своје вријеме.”
42 Рече им Исус: „Зар нисте никада читали у Писму: ’Камен Који одбацише зидари, Тај постаде Глава од угла; то би од Господа, и дивно је у очима нашим’?
43 Зато вам кажем да ће се од вас узети Царство Божије и даће се народу који доноси плодове његове.

Апостол – Зачало 166: 1. Коринћанима 16, 13-24

Поуке и поздрави.
13 Бдите, стојте у вјери, мушки се држите, снажите се.
14 Све да вам бива у љубави.
15 Молим вас, пак, браћо, знате за дом Стефанинов, да је првенац из Ахаје, и да себе посветише служењу Светима;
16 да се и ви покоравате таквима, и свакоме који помаже и труди се.
17 А радујем се доласку Стефанина и Фортуната и Ахајика, јер ми они попунише ваше одсуство;
18 јер умирише дух мој и ваш. Уважавајте, дакле, такве.
19 Поздрављају вас Цркве азијске. Поздрављају вас много у Господу Акила и Прискила са домаћом својом Црквом.
20 Поздрављају вас сва браћа. Поздравите се међусобно цјеливом светим.
21 Поздрав је мојом руком, Павловом.
22 Ако неко не љуби Господа Исуса Христа, нека је анатема (=проклет). Маран ата (=Господ долази).
23 Благодат Господа нашега Исуса Христа с вама.
24 Љубав моја са свима вама у Христу Исусу. Амин.


Духовна порука светог Теофана Затворника – Мисли за сваки дан у години:

„Марија је добар део изабрала.“ (Лука 10, 42). Успење Мајке Божије представља добар крај тога избора. Сам Спаситељ је при Њеном успењу у Своје руке примио Њену душу. Тога су се удостојили и многи Свети. У разним облицима и степенима, исто доживљавају и сви који изабирају добар део. У тренутку избора, надом се назире крај. Он се у извесном степену предосећа. Након тога, труд, борбе и самопринуђавања делимично помрачују изабрани пут. Ипак, као звезда водиља, остаје добри крај доброг дела. Он личи на ватру која у даљини светлуца путнику, кога је на путу задесио мрак. Нада је подстицај снаге и поткрепљење трпљења и постојаности у започетом. Она сама јача вером. Вером се прави избор, надом се истрајава у избору, а трпљењем се долази до доброг краја.


Учимо црквенословенски (словѣ́ньскъ ѩзъıкъ)

Мирослављево јеванђеље

Мирослављево јеванђеље

камєномєтница (каменометница) = бацач камена
(мєтати = бацати)

1. Макавејцима 6, 51

ЦРКВЕНОСЛОВЕНСКИ:И ѡполчисѧ на мѣсто Ст҃ыни дни мнѡги, и постави тѹ стрѣлостоѧтєлницы и миханы, и ѻгнємєтницы и камєномєтницы и скорпїѡны, єжє бы мєтати стрѣлы и пращы.

ИЗГОВОР:И ополчисја на мјесто С(вја)тини дни многи, и постави ту стрјелопостојателници и михани, и огњеметници и каменометници и скорпиони, јеже би метати стрјели и прашчи.

СРПСКИ:И опсиједаше Светињу много дана, и постави тамо бацаче стријела и опсадне справе, и бацаче пламена и бацаче камена и скорпионе, да би избацивали стријеле и праћке.


Архива

X