Календар

децембар 5. (Јулијански) / децембар 18. (Грегоријански) 2022.

На данашњи дан у нашој једној, светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:
Житије и подвизи преподобног оца нашег Саве Освећеног; Спомен преподобних отаца наших:
Кариона, монаха, и сина његова Захарије; Спомен преподобног оца нашег Нектарија Битољског; Спомен светог мученика Анастасија; Спомен светих преподобномученика Карејских (Светогорских); Спомен преподобног оца нашег Филотеја Карејског; Спомен светог мученика Диогена; Спомен светог мученика Аверкија; Спомен преподобног оца нашег Нона; Спомен преподобног оца нашег Гратоса.

Види ‘Пролог’

Види ‘Житија Светих’


Лавра светог Саве Освећеног

на нашем духовном усхођењу ка празнику Рођења Христовог – Божићу, 18. Децембра, прослављамо светог Саву Освећеног, као што се и на путу кроз Витлејем, град Христовог Рођења, пролази се кроз Јудејску пустињу, у којој се некада подвизавао свети Сава Освећени и основао манастир – расадник православног монаштва. Витлејем, чије име значи „град хлебова“, данас је палестински град, опасан зидовима високим 8 метара. Стрмим путем долази се до чудесног места тишине, подвига, камених литица и пећинских испосница, пред сурово огољен крајолик, у коме не узраста ништа осим молитве. Киша падне једном у неколико година, камено тле се прошара зеленим ткањем, али на кратко. Зато је једно од највећих чуда овде извор свете воде, познат као веома лековит. Манастир, који изгледа као велика тврђава, један је од најстаријих хришћанских манастира, основан у 5. веку.
Путеви светог Саве Српског историјски и духовно су се укрстили на овом месту са путевима светог Саве Освећеног и светог Јована Дамаскина, просијани иконама Богородице Тројеручице и Млекопитатељнице, које је свети Сава Освећени завештао Сави Немањићу, да их добије након седам векова. Свети Сава Српски повезао је тако Свету Земљу, којом је ходио Христос, са Светом Гором, коју је походила и Собом освештала Пресвета Богородица, и са Србијом, чије је духовне и националне корене Сава учинио жилом куцавицом васцелог Православља.
Као и на Свету Гору, ни у овај манастир жене не улазе, али га могу читавог обухватити погледом са куле (посвећене првобитно светом Симеону Мироточивом, касније светом Симеону Столпнику), која је ради њиховог одмора подигнута у близини. Ту, над Кедронским потоком, у хладним ноћима, на модро небо се уздижу и сијају молитве стотина монаха, који се по овим пећинским испосницама подвизавају више од 15 векова.
Свети Сава Освећени рођен је у Кападокији од родитеља хришћана, Јована и Софије. Склањајући се од испразности овога света и вођен неизмерном љубављу према Господу, замонашио се са осам година у оближњем манастиру. Свети Јевтимије Велики, у чијем је манастиру најдуже живео, прорекао је за њега да ће постати велики монах и наставник монаха, те да ће основати Лавру, већу од свих лаври тога времена. По мери своје вере и љубави према Христу, силно је узрастао у духовном свету, још као млад раван великим и светим Старцима. Пет година провео је као отшелник у испосници, сам са Господом у молитви. Прошао је мукотрпан пут, сурово искушаван од демона, клеветан од манастирске сабраће, нападан од јеретика. Но, истина о њему је увек излазила на видело и Бог је управљао његове кораке правим путем. Смирењем, којим је стекао благодат Светога Духа, кротио је дивље звери, а познато је да је у његовој испосници са њим дуго боравио и један лав, који му је помагао у свему и штитио га. Основао је седам манастира, исцељивао болесне, молитвом много пута измолио кишу, утврдио манастирску обитељ, имајући преко 2000 духовне деце. Са својим сабратом, светим Теодосијем Великим, основао је чувени Јерусалимски типик, један од најстаријих. По њему је урађен Карејски типик, по коме живе светогорски монаси. Јерусалимски типик прописује 8 сати молитве (личне и заједничке службе), 8 сати рада и послушања, те 8 сати молитвеног одмора. Свети Сава Освећени упокојио се 532. године у 94. години живота. Мошти су му толико очуване да се виде чак и вене по рукама и ногама. Чувају се под бајковито лепим сводовима и фрескама овог храма, међу најлепшима у Православљу. Када су у 12. веку мошти биле однете у Венецију, чудотворна палма, која расте у манастиру, осушила се, да би оживела поново 1965. године, када су враћене. Ова палма чувена је по исцељивању неплодних супружника, попут лозице светог Симеона на Светој Гори. Више од 130 година чувари овог светог места су и српски монаси; данас ту живи српски монах Григорије, који је дошао овамо само на поклоњење моштима Светог, а остао више од 15 година.

Протојереј-ставрофор Жарко Гавриловић: Свети Никола – посна слава!

нарочито се мора пазити да се не припрема мрсно јело за посну славу која пада у посни дан, у среду или петак преко године када није разрешен пост, или у време поста. У том случају када Крсно име -Слава падне у посни дан, онда би требало славу славити само са припремљеном посном храном, а никако другачије. Посну славу не би требало нико да слави на недостојан начин, нити да за посну славу припрема славски ручак са мрсном храном. Боље је Славу уопште не славити, него је славити на недостојан начин. Морамо знати да слава није ни јело ни пиће, није разуздано гошћење ни чашћење, већ слављење Божијих угодника. Тако, на пример, Свети Никола, који увек пада у Божићни пост, увек се и пости, увек се припрема посна храна за ту славу, увек је, дакле, он посна слава и мора се славити са припремањем посне хране, да би тог светитеља достојно славили у складу са нашом вековном традицијом. Нажалост, има и оних који чак и Светог Николу славе са мрсном храном, што им не служи на православну част.


високодостојни архимандрит Доситеј, изабрани Епископ Липљански: „Будимо смирени и стрпљиви“ (48 минута)

Живописни манастир светог великомученика Георгија – Ћелије Колубарске (45 минута)


Hrist

Читање из Светог Писма

Литургија – Зачало 71: Лука 13, 10-17

Исцјељење згрчене жене у суботу
10 А учаше у једној синагоги суботом.
11 И гле, бјеше ондје жена која имађаше духа немоћи осамнаест година, и бјеше згрчена, и не могаше се никако усправити.
12 А кад је видје Исус, призва је и рече јој: „Жено, ослобођена си од немоћи своје.”
13 И стави на њу руке, и одмах се усправи, и слављаше Бога.
14 А старјешина синагоге, негодујући што је Исус исцијели у суботу, одговоривши, рече народу: „Шест је дана у које треба радити; у ове, дакле, долазите, те се лијечите, а не у дан суботни.”
15 А Господ му одговори и рече: „Лицемјере, сваки од вас не одрјешује ли у суботу својега вола или магарца од јасала и води да напоји?
16 А ову кћер Авраамову, коју свеза Сатана, ево, осамнаест година, не требаше ли одријешити од ове свезе у дан суботни?”
17 И док Он ово говораше, стиђаху се сви који Му се противљаху; а сав народ радоваше се за сва славна дјела што их Он чињаше.

Апостол – Зачало 233: Ефесцима 5, 10-17

Живот у хришћанским врлинама
10 А даље, браћо моја, јачајте у Господу и у сили моћи Његове.
11 Обуците се у свеоружје Божије, да бисте се могли одржати против лукавства ђаволскога.
12 Јер не ратујемо против крви и тијела, него против поглаварства и власти и господара таме овога свијета, против духова злобе у поднебесју.
13 Зато узмите свеоружје Божије, да бисте се могли одупријети у зли дан, и одољевши свему, одржати се.
14 Стојте, дакле, „опасавши бедра своја истином”, и „обукавши се у оклоп правде”,
15 и „обувши ноге у приправност за Јеванђеље мира”;
16 а изнад свега „узмите штит вјере”, о који ћете моћи погасити све огњене стријеле нечастивога;
17 и „кацигу спасења узмите”, и мач Духа, Који је ријеч Божија.


Духовна порука светог Теофана Затворника – Мисли за сваки дан у години:

На празник Ваведења у храм Пресвете Богородице почиње да се пева: „Христос се рађа.“ Тиме се верујући припремају за достојно сретање празника Христовог Рођења. Схвативши тај наговештај, поступај по њему. Удуби се у тајну Оваплоћења јединородног Сина Божијег; дођи до његовог узрока у предвечном савету Божијем о постанку света и човека у њему; увиди његов одблесак у стварању човека; радосно сусретни прву благовест о томе одмах после пада; разумно испитај његово постепено раскривање у пророштвима и старозаветним праобразима; разјасни себи ко и како се у Израиљу припремио за прихватање оваплоћеног Бога, под утицајем божанских васпитних установа и чинова. Затим пређи, ако хоћеш, иза граница народа Божијег, и сабери зрак светлости Божије, која сија у тами, размотривши у којој мери су изабрани од свих народа дошли до предосећаја појаве необичног Божијег промишљања о људима. То ће бити мисаона припрема. Међутим, ту је и пост. Спреми се на уздржање, исповеди се и причести Светим Христовим Тајнама. То ће бити делатна и животна припрема. Ако ти Господ, услед свега тога, да да осетиш силу Његовог доласка у телу када дође празник, ти већ нећеш празновати због туђе радости, него због своје рођене.


Учимо црквенословенски (словѣ́ньскъ ѩзъıкъ)

Мирослављево јеванђеље

Мирослављево јеванђеље

крѣпость (крјепост) = сила, снага, јачина, крепост

Марко 12, 30

ЦРКВЕНОСЛОВЕНСКИ: И возлюбиши Г’да Б’га твоєго всѣмъ сєрдцємъ твоимъ, и всєю душєю твоєю, и всѣмъ ѹмомъ твоимъ, и всєю крѣпостїю твоєю: сїѧ єсть пєрваѧ зaповѣдь.

ИЗГОВОР: И возљубиши Г(оспо)да Б(о)га твојего всјем сердцем твојим, и всеју душеју твојеју, и всјем умом твојим, и всеју крјепостију твојеју: сија јест перваја зaповјед.

СРПСКИ: И љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, и свим умом својим, и свом снагом својом. Ово је прва заповијест.


Архива

X