Свети Јован Шангајски: Беседа на Богојављење

– Изговорено у Битољској богословији, 1928.

 

Свети Јован ШангајскиСлавећи Богојављење, ми се сећамо и да се Бог показа људима као Тројица и да се Исус јавио свету као Христос. Где се јавио Христос? Где је започео Своје дело? Да ли је отишао у град велики и тамо се јавио у Својој Слави? Или се успео на гору високу, а маса од мноштва хиљада је стајала доле и посматрала Га као некакво чудо? Не! Христос је пошао у пустињу, на реку Јордан, где је Јован крштавао народ. Јован је проповедао покајање и позивао грешнике да се, у знак покајања, крсте у Јордану. И ево, као грешник долази и Христос и моли за крштење. Он, у Кога не бејаше греха. Уплашио се Јован: „Ти треба мене да крстиш.“ „Остави сада“, одговара Исус, „јер тако нам треба испунити сваку правду.“

Адам је гордошћу сагрешио, желео је да се узвиси, да постане попут Бога. А Христос је дошао да испуни правду Божију, да грех гордости Адамове поправи смиреношћу. Адам је желео да се узвиси пред Богом, а Бог се унизио пред човеком. Христос је сишао у воду и прихватио крштење од раба Својега.

Дрхтећи, Јован је положио руку на Владара и Бога својега, а Христос је смирено погнуо Своју главу пред њим. Ова смиреност Христова отворила је Небо. Тада су се Небеса отворила и зачуо се глас Бога Оца: „Ово је Син Мој љубљени, Који је по Мојој вољи. Ово је Син Мој, Који Себе понизи да би извршио Моју вољу, истински Син Мој, Који се унижава да би човека узвисио.“ А Дух Свети је сишао са Неба на Исуса, потврђујући речи Оца. Тако је смиреношћу Исус отворио Небо и показао људима тајну Тројичности Божанства. Уронивши у Јордан, Христос је посветио не само воде Јордана, него и читаву водену природу. А пошто се вода свуда налази, онда је, осветивши воде, Христос тиме осветио све створено, читаву васељену. Христос је припремио природу да би и она осетила добре последице од Жртве коју је Он дошао да принесе. Али, не само то, Он је води дао моћ да опере људске грехе. Крштење Јованово је било само знак покајања. Хришћанско Крштење јесте ново рођење, опроштај свих грехова. Водом је казнио Бог грехове првог света и уништио га је водом у потопу. Водом сада спасава Бог људе кроз Тајну Крштења.

Тако је Христос на водама Јордана уништио главу змије, како се то поје у црквеним песмама, главу оне змије која је преварила Адама и Еву, али је била побеђена смиреношћу Исусовом, открио је да је Бог Тројица осветио воду, а са водом припремио и све створено за прихватање речи опроштаја и за непропадљивост. До тада је Јован Крститељ проповедао покајање, припремао пут Господу. Сада Сам Господ виче људима: „Покајте се!“ Тај глас је намењен не само људима који су живели у Христово време, већ се тим речима Христос обратио свим људима у свим временима и вековима. И ми смо слушали те речи из Јеванђеља. Док још нису утихнуле празничне песме Богојављења, оне нас подсећају да се приближава време покајања. Будимо пажљиви! То нису речи пророка или Анђела, него Самога Господа. Покајаћемо се и у посту који долази, настојаћемо да победимо наше страсти и добијемо опроштај грехова, да бисмо у будућем веку ушли у непропадљиво Царство које је припремио Господ. Амин.

 

Како се и зашто крстимо

 

Немарно стављање крста на себе ожалошћава Господа и богомољцу се узима за грех. Такав крст не само да нема никакве силе, но још радује ђаволе, јер тада није најстрашније оружје против свих. Грешник се не плаши толико места казне, колико ђаво дрхће од Крста и у страху бежи, не смејући ни да погледа на његову силу, јер је сила Крста Сам Господ Исус Христос, која га пече као огањ. Наоружавши се светим Крстом, мученици су ишли без страха на најужасније муке. Светитељи су силом Крста Христовога исцељивали болесне, васкрсавали мртве, без опасности испијали отров, пролазили кроз огањ и воду. (Патријарх српски Павле)

Када би биле загађене само неке области, ја бих вам саветовао да их избегавате. Како је, међутим, све загађено, осените се крсним знаком и једите све, тако да вам неће нашкодити. (Старац Пајсије)

Људи често, уместо да се прекрсте како треба, праве некакве нејасне кругове испред себе и остављају у ваздуху четврти крак Крста. То им ђаво не да да се прекрсте како треба, пошто је Крст најјаче оружје против њега, а ако се човек не прекрсти како треба, Крст нема силу. Нису људи довољно свесни тога, иначе би се борили и крстили како треба. А кад дођу последњи дани, ништа нам друго више неће преостати осим молитве и Крста. (Архимандрит Јован)

У разговору са вернима увек би их опомињала да се прекрсте руком, а међу неверницима очима и мислима, и кад лежу у постељу и кад устају, пре узимања јела и пића, у почетку сваког посла и путовања, а поготово у свакој невољи и опасности. (Патријарх Павле о блаженој Стојни Девичкој)


Hrist

Читање из Светог Писма

 

Литургија
Зачало 1: Марко 1, 1-8

Проповијед Јована Крститеља.

1 Почетак Јеванђеља Исуса Христа, Сина Божијега.
2 Као што је писано код Пророка: „’Ево, Ја шаљем Анђела Својега пред лицем Твојим, који ће припремити Пут Твој пред Тобом.’
3 Глас вапијућег у пустињи: ’Припремите Пут Господњи, поравните стазе Његове.’”
4 Појави се Јован крстећи у пустињи и проповиједајући крштење покајања за опроштење гријехова.
5 И излажаше к њему сва јудејска земља и Јерусалимљани; и крштаваше их све у ријеци Јордану, и исповиједаху гријехе своје.
6 А Јован бијаше обучен у камиљу длаку и имаше појас кожни око себе; и јеђаше биље и дивљи мед.
7 И проповиједаше говорећи: „Долази за мном јачи од мене, пред Ким ја нисам достојан сагнути се и одријешити ремена на обући Његовој.
8 Ја вас крстих водом, а Он ће вас крстити Духом Светим.”

Aпостоли
Зачало 298: 2. Тимотеју 4, 5-8

Јеванђеље Христово не може бити друго од богооткривенога.

5 А ти буди трезвен у свему, злопати се, врши дјело јеванђелиста, служење своје испуни.
6 Јер ја се већ приносим на жртву, и вријеме мојега одласка настаде.
7 Добар рат ратовах, трку заврших, вјеру одржах.
8 Сад ме чека вијенац правде, који ће ми у онај Дан дати Господ, праведни Судија; али не само мени, него и свима који с љубављу очекују Долазак Његов.


Календар
Јануар 4. (Јулијански)
Јануар 17. (Грегоријански)

 

На данашњи дан у нашој једној, светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:

Света Геновева; Свети мученици мајка и двоје деце њене; Преподобни Акакије Чудотворац; Сабор светих 70 апостола; Свети мученици Зосим мона и Атанасије коментарисије; Светих 6 мученика; Преподобни Теоктист; Свети Евстатије I, архиепископ српски; Свети преподобномученици Ватопедски игуман Јевтимије и 12 монаха; Свети мученици Хрисант и Ефимија; Свети нови преподобномученик Онуфрије; Преподобни Јевтимија нови.

Види ‘Пролог’
Види ‘Житија Светих’


Mисли за сваки дан у години:
Духовна порука Светог Теофана Затворника

 

Свети Теофан Затворник

Свети Теофан Затворник

Пред јављање Господа народу и пред Његово ступање на испуњење домостроја нашег спасења, био је послан свети Јован Претеча како би људе припремио да Га прихвате (Марко 1, 4). Та припрема се састојала у призивању на покајање. И од тог времена је покајање постало пут ка Господу и предверје вере у Њега. Сам Спаситељ наш је Своју проповед започео речима: „Покајте се и верујте у Јеванђеље“ (Марко 1, 15). Ономе који жели спасење, покајање и вера yпyћyjy једно на друго. Покајање га оптерећује бременом грехова и плаши страшним и неизбежним Судом правде Божије. Но, долази вера и указује му на Избавитеља, те он, скинувши бреме грехова исповешћу, са радошћу иде за Њим, путем Његових заповести. На тај начин се вера paђa из покајања и на њему почива. Онај који се каје чврсто се држи вере због осећања избављења које му она пружа. Вера је, тако, жива од покајања. Без покајања, она је слична дрвету без унутрашњег животодавног тока, то јест млитава и неживотворна.


Ава Евагрије ПонтијскиДуховно созерцање:
Ава Евагрије Понтијски

(345–399) Ивора/иверону, Понт (=турска)
Ευάγριος Ο Ποντικός (евагриос О Понтикос)

III – Обрис монашког живота

Преузмите текст (ПДФ)


Учимо старословенски | словѣ́ньскъ

Библијски наводи: Старословенски – Синод СПЦ

 

Miroslavljevo jevanđelje

Miroslavljevo jevanđelje

  • главизна (главизна) = узрок, основ, почетак, темељ, главна ствар, језгроКо є҆вре́ємъ (=ко Јеврејем) 10, 7 – Јеврејима 10, 7:
    Оригинални текст: …въ глави́знѣ кни́жнѣй написа́сѧ ѡ҆ мнѣ̀…
    Изговор текста:       …в главизње књижњеј написасја о мње…
    Превод текста:        … као што је у почетку Књиге писано за мене…

 

Архива

X