Календар

јануар 9. (Јулијански) / јануар 22. (Грегоријански) 2023.

На данашњи дан у нашој једној, светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:
Страдања светог мученика Полијевкта; Спомен преподобног оца нашег Евстратија Чудотворца; Спомен светог пророка Самеја; Спомен светог оца нашег Петра, епископа Севастијског; Житије светог оца нашег Филипа, митрополита Московског; Спомен свете мученице Антонине; Спомен светог мученика Лаврентија.

Види ‘Пролог’

Види ‘Житија Светих’


Савиндан – Свети Сава (1169.-1236.)
Највећи српски светитељ и први просветитељ, трећи син великог жупана Стефана Немање, по речима оца Јустина Поповића, од христочежњивог Растка постао је христоносни Сава. Замонашио се на Светој Гори и понео историјску улогу за српски и свеправославни народ. Од византијског цара Алексија Трећег Анђела и византијског патријарха издејствовао је самосталност Српске Цркве и постао први српски архиепископ 1219. године. Са оцем Стефаном Немањом подигао је манастир Хиландар, а потом и многе цркве и манастире по Србији и ван ње. Заслужан је за конституисање српске средњевековне књижевности и школства. Средиште прве српске архиепископије било је у манастиру Жича. У Студеници је свети Сава основао прву српску школу и болницу. Паралелно са стварањем Српске Цркве, стварао је и српску државу, мирећи је са околним државама и постајући веома поштован међу балканским народима. Правно уређење Српске Цркве је конституисао зборником Номоканон, па Србија почетком 13. века постаје и правно регулисана држава. Тада настаје плодно раздобље за подизање српских манастира и цркава, као и за само монаштво, о коме је свети Сава нарочито бринуо. Његова прва дела, Карејски типик и Хиландарски типик, посвећена су испосничком и манастирском животу. Права лепота његових писаних остварења је у житију светог Симеона и поетским црквеним делима која је оставио своме роду. По свом другом повратку из Јерусалима, пролазио је кроз Трново у Бугарској, где се и упокојио након службе, 1236. године. Краљ Владислав, његов синовац, пренео му је свете мошти у манастир Милешева, своју задужбину. Синан-паша спалио је мошти на београдском брду Врачар 1594. године, али тиме није оскрнављен спомен на њега, који је Православље у српству овенчао Светосављем. Данас се на том месту налази храм Светог Саве, највећи православни храм на Балкану. Савиндан се празнује 27. јануара, а обележава се и као школска слава. Ове године навршава се 854 година од његовог рођења.

Мисли о светоме Сави

Свети Сава је широко корито кроз које тече пребогата река, из које сви ми узимамо воду и напајамо се, а знамо да ће се њоме надахњивати и они који долазе после нас, као што су то чинили и они пре нас. Он је незамислив без Цркве Христове, од одласка на Свету Гору до своје кончине. Он није побегао из света и од света, већ је отишао да претвори своје биће у љубав, у две основне Божије заповести. Одатле потиче његово просвећивање. Свети Сава је родоначелник код нас, који је уобличио наш народ од безобличне, паганске масе, у предиван Хлеб Христов и увео га у Цркву.

патријарх Порфирије

Свети Сава организује и вањски облик живота, али он читав један народ уводи и у тајну Божанске стварности. Он нас је увео у Тајну Живота у најдубљем смислу те ријечи. Свети Сава је чудесна тајна и ничим осим Божанским печатом не може се објаснити његова моћ која обасјава кроз вијекове.

владика Григорије

 

Чиста и целомудрена и Небеско-божанском чистотом убијељена душа светог Саве убијелила је као у древна времена и земљу нашу са Небеским благословом. По чему је велик свети Сава и по чему су велики Божији светитељи? И они су људи као обични људи, али велики су по томе што је светост јединога Светога обасјала њихово срце, што су они очистили своју душу да би се Дух Свети уселио у њих. Њиховим присуством у њедрима Божијим, они су присутни силом Духа Светога. Такав је и свети отац наш Сава. Он ходи и проходи вијековима, нарочито ходи и проходи кроз душу нашега народа.

митрополит Амфилохије


Заблуде о Православљу 1 (11 минута)
https://www.youtube.com/watch?v=x0CqHc49ZsY

Заблуде о Православљу 2 (20 минута)
https://www.youtube.com/watch?v=YK3TCs2h950


Hrist

Читање из Светог Писма

Литургија – Зачало 8: Матеј 4, 12-17

Почетак Христове проповиједи у Галилеји.
12 А када чу Исус да је Јован предан, отиде у Галилеју.
13 И оставивши Назарет, дође и настани се у Капернауму приморскоме, у крајевима Завулоновим и Нефталимовим,
14 да се испуни што је рекао пророк Исаија говорећи:
15 „Земља Завулонова и земља Нефталимова, на путу к мору, с оне стране Јордана, Галилеја незнабожачка;
16 народ који сједи у тами, видје Свјетлост велику, и онима који сједе у области и сјени смрти, Свјетлост засија.”
17 Од тада поче Исус проповиједати и говорити: „Покајте се, јер се приближило Царство Небеско.”

Апостол – Зачало 224: Ефесцима 4, 7-13

Служење у изграђивању Тијела Цркве.
7 А свакоме се од нас даде благодат по мјери дара Христова.
8 Зато вели: „Узишавши на висину, заплијени плијен и даде дарове људима.”
9 А оно ’узиђе’ шта је, осим да прво и сиђе у најдоња мјеста земље?
10 Онај Који сиђе, То је исти Који и узиђе више свију Небеса да испуни све.
11 И Он даде једне као апостоле, а друге као пророке, једне као јеванђелисте, а друге као пастире и учитеље,
12 за усавршавање Светих у дјелу служења, за сазидање Тијела Христова;
13 док не достигнемо сви у јединство вјере и познања Сина Божијега, у човјека савршена, у мјеру раста пуноће Христове;


Духовна порука светог Теофана Затворника – Мисли за сваки дан у години:

Јуче је апостол Хришћанина, који је ступио на пут спасења, наоружао духовним свеоружјем; а сада, ради поткрепљивања у тешкоћама, указује на руководитеље у том борбеном течењу и последњи свети циљ свега. Руководитељи су пастири и учитељи које је Господ даровао Цркви (Ефесцима 4, 11-13) и чијим устима је сам изрекао све што је потребно као руководствено указање. Они помажу свакоме ко им се обрати са вером и молитвеним обраћањем Господу. Ову истину знају они који, уз самоодрицање, иду путем Господњим и, без жаљења себе, воде борбу са непријатељима спасења. Они код својих пастира увек срећу помоћ и уразумљење, чак и онда када, са стране посматрано, изгледа да их не могу очекивати. Јер они прилазе Господу, а не људима. А Господ је увек готов да преко ових људи руководи и уразумљује сваког ко искрено и са вером од Њега тражи помоћ. Светли, пак, и последњи циљ је – мера раста пуноте Христове, узраст савршеног човека. Сви знају шта је савршен човек у обичном смислу и не може се наћи човек који не би желео да постигне такво савршенство. Међутим, нико не зна шта је савршен човек у Господу, осим оних који су достигли тај узраст. Ово, наравно, никоме не треба да послужи као повод за хлађење ревности која је неопходна за постизање тог узраста, него, напротив, као разлог да се она разгори. Јер непознавање њега зависи од висине духовног савршенства које се назива мужевним узрастом живота по Богу. Апостол га одређује као усвајање свих пунота савршенства које је пројавио наш Господ Спаситељ. Из овога свако види због чега овом позиву треба прићи са „свом ревношћу“.


Учимо црквенословенски (словѣ́ньскъ ѩзъıкъ)

Мирослављево јеванђеље

Мирослављево јеванђеље

–  ликъ (лик) = хор; друштво; скуп, множина
–  ликовати (ликовати) = играти
–  ликовникъ (ликовник) = члан певачког или играчког хора
–  ликовствованїє (ликовствованије) = весеље, играње

Псалам 150, 4

ЦРКВЕНОСЛОВЕНСКИ: Хвалите Єго въ тѷмпанѣ и лицѣ, хвалите Єго во стрѹнахъ и ѻрганѣ.
ИЗГОВОР: Хвалите Јего в тимпање и лицје, хвалите Јего во струнах и оргање.
СРПСКИ: Хвалите Га с бубњем и весељем, хвалите Га уз жице и орган.


Архива

X